Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 33 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Ruim 250 filtermogelijkheden Meer dan 350.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Ga op ontdekkingsreis in het sprookjesachtige Slovenië

Lange tijd was Slovenië het best bewaarde kampeergeheim van Europa. Was. Want steeds meer kampeerders hebben de magie van dit veelzijdige land inmiddels ontdekt. En met zijn sprookjesachtige meren, woeste bergen, ongerepte bossen, mediterrane kuststrook en gemoedelijke steden doet Slovenië ook zeker niet onder voor haar buurlanden Italië, Oostenrijk en Kroatië. Nog een voordeel: ook je portemonnee wordt blij van een vakantie in Slovenië.

Sprookjes bestaan nog

In het groene noorden van Slovenië lijken sprookjes nog echt te bestaan. Wandel, fiets of mountainbike door de Julische Alpen en bewonder de imponerende bergtoppen in de verte. Ontdek de dichte bossen in Nationaal Park Triglav en zie hoe de Sava- en Sočarivier door het landschap slingeren en uitmonden in spiegelgladde meren. Het Meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië en het Meer van Bled het meest bekende. Dit komt mede door het witte kerkje, prachtig gelegen op een eilandje middenin het meer.

Witte zandstranden en heilzame kuuroorden

Verder naar het oosten en zuiden vlakt het landschap af. In het zuidwesten vind je zelfs een korte kuststrook aan de Adriatische Zee met witte zandstranden en mediterrane kustplaatsen als Piran en Izola. Verder landinwaarts liggen de beroemde grotten van Postojna en Škocjan. Helemaal centraal in het land vind je de charmante hoofdstad Ljubljana.

Richting het oosten wordt het landschap gekenmerkt door heuvels, wijnvelden en thermen. Rondom deze spa’s – in het Sloveens ‘terme’ genoemd – zijn vaak grote familiecampings te vinden. Inclusief zwembaden, een waterpark en wellnessresort. Zo is er voor ieder familielid iets te doen. Maar trek er ook op uit naar stadjes in de buurt. Met name Ptuj – de oudste stad van Slovenië – is een cultureel wonder.

Van wintersport tot zonnegod

Slovenië kent verschillende klimaatzones. En dat is best bijzonder voor zo’n klein land. Het zuidwesten grenst aan de Adriatische Zee en kent een mediterraan klimaat met droge, zonnige zomers en milde winters. Verder landinwaarts heerst een gematigd zeeklimaat, vergelijkbaar met dat van Nederland. In het bergachtige noorden en noordoosten kom je juist in een landklimaat terecht, met grotere verschillen in de temperatuur en regelmatige neerslag. Die valt in de winter voornamelijk als sneeuw, waardoor je in gebieden als Kranjska Gora en Mariborsko Pohorje prima kunt wintersporten.

Belangrijke informatie voor uw reis in Slovenië

Benzine (Eurosuper 95 en 98) en diesel zijn goed verkrijgbaar. Lpg (Avtoplin) is redelijk goed verkrijgbaar. Voor het tanken van lpg wordt de Italië-aansluiting (dish) gebruikt.
Tankstations zijn vaak in elk geval van maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 20.00 uur open. Bij grensovergangen, langs snelwegen en in grote steden zijn tankstations meestal zeven dag per week en 24 uur per dag geopend.

Er is een beperkt aantal laadmogelijkheden in Slovenië. De meeste laadpunten zijn te vinden rond Ljubljana.

Controleer voor je op reis gaat of er bergpassen zijn afgesloten. Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Bestuurders mogen alleen handsfree bellen. Het gebruik van oortjes of een hoofdtelefoon is ook verboden voor bestuurders. Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 meter, moeten in een kinderzitje zitten. Van 15 november tot en met 15 maart zijn winterbanden (of sneeuwkettingen in de auto) verplicht.

Bij filevorming moet je zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden een vrije baan ontstaat voor hulpverleningsvoertuigen. Je mag een kruising alleen oprijden als je zeker weet dat je deze kunt oversteken en niet vanwege drukte op de kruising zult blijven stilstaan. Het is verboden om een stilstaande schoolbus in te halen als daar kinderen in- of uitstappen. Bij het achteruitrijden moet je de alarmlichten gebruiken. In de winterperiode is de minimale profieldiepte voor zomer- en winterbanden 3 millimeter.

Een gevarendriehoek is verplicht in de auto. Opgelet! In een auto met caravan of aanhangwagen zijn twee gevarendriehoeken verplicht. Een verbanddoos en reservelampen zijn alleen verplicht in auto’s met een Sloveens kenteken. Aangeraden wordt om veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden.

Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en 18 meter lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn).

Een fietshelm is verplicht voor kinderen tot 15 jaar (ook als ze achterop zitten). Bellen of appen op de fiets is verboden. Ook mag een fietser geen hoofdtelefoon of oortjes dragen. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten worden vervoerd in een fietszitje. Naast elkaar fietsen is alleen toegestaan op fietspaden die breed genoeg zijn.

Op snelwegen en autowegen in Slovenië is voor voertuigen onder de 3,5 ton een tolvignet verplicht. Voor een caravan of aanhangwagen heb je geen apart vignet nodig. Je kunt het vignet onder meer online bestellen via evinjeta.dars.si/selfcare of bij Sloveense tankstations, supermarkten en kiosken en bij grote tankstations in buurlanden in de grensstreek. Bestel het vignet bij voorkeur online voordat je op reis gaat, dat scheelt wachttijd aan de Sloveense grens.
Voor voertuigen (ook campers) boven de 3,5 ton gelden andere regels. Meer informatie: darsgo.si.
Gebruik van de Karawankentunnel, tussen Oostenrijk en Slovenië, is niet bij het tolvignet inbegrepen. Je betaalt hier dus extra tol. Meer informatie: https://www.asfinag.at/en/toll/section-toll/.

Plaats een gevarendriehoek op voldoende afstand achter de auto als de alarmlichten niet werken of als de auto niet goed zichtbaar is voor het overige verkeer (plaats twee driehoeken naast elkaar als je een aanhanger trekt). Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken. Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Of bel de alarmcentrale van de Sloveense wegenwacht (AMZS) op +386 1 530 53 53 (of 1987). Slepen op de snelweg is toegestaan tot de eerste afrit. Vraag bij zichtbare schade aan de auto om een politierapport (potrdilo); dit moet je op de terugweg bij de grens tonen.

Een aantal Sloveense campings, gelegen bij bronnen met thermaal water, heeft zich gespecialiseerd in wellness. Deze campings zijn van goed niveau. Wat eenvoudiger, en meer op natuur en gezinnen gericht, zijn de mooi gelegen campings in de Julische Alpen, grenzend aan Oostenrijk en Italië, die zich vooral richten op sportieve campinggasten zoals wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers. Veel campings hebben speeltuinen en animatie voor de kleintjes. Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen verboden. Het mag alleen als je van tevoren toestemming hebt gevraagd bij de plaatselijke overheid of politie.

De top 5 beste campings in Slovenië

Deze resultaten zijn gebaseerd op klantenbeoordelingen.


 

Thema's


Accommodaties


Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen