Hoe zit dat: zelfvoorzienend met de camper op pad
5 oktober, 2016
Optimaal genieten van je vrijheid tijdens het kamperen gaat het beste als je met een camper kunt gaan en staan waar je zelf wilt. Als je goed voorbereid bent, kun je zelfs dagenlang rondtrekken door de natuur in je camper zonder dat je iemand tegen hoeft te komen. Zo ben je zelfvoorzienend en onafhankelijk. Als dat geen vrijheid is? We geven je enkele tips over de juiste accu en goede voorbereiding.
Er zijn natuurlijk een paar dingen die je van tevoren goed moet voorbereiden. Zorg bijvoorbeeld dat je een aardige voedselvoorraad hebt, zodat je ook even vooruit kan als je geen supermarkt in de buurt hebt. En een paar extra flessen water zijn dan ook niet mis. Met een goede voorraad eten en drinken kom je al een heel eind, maar nog noodzakelijker is voldoende stroomvoorraad.
Wil je graag telefonisch bereikbaar blijven? Voor het opladen van je telefoon kun je een handige powerbank aanschaffen. Met een volledig opgeladen powerbank kun je enkele malen je telefoon opladen, wel afhankelijk van de kwaliteit van je powerbank. Je hebt in ieder geval dan geen netstroom nodig voor het opladen van je telefoon. Er zijn ook diverse kampeergadgets die het door middel van zonne-energie mogelijk maken om je telefoon op te laden, zoals bij de Solar Charger of de Coleman Twist.
Accu
Aangezien alle technische apparaten van de camper werken op stroom, is het handig om altijd voldoende stroomvoorraad bij je te hebben. Denk hierbij alleen al aan de verlichting, waterpomp en koelkast. Zolang de camper niet wordt aangesloten op een externe stroombron, werken al deze apparaten op de huishoudaccu.
Even rekenen
Voor een goede voorbereiding is het praktisch om een rekensommetje te maken van het verbruik van al je elektrische apparaten met hun benodigde vermogen in watt. Bedenk hoeveel uur je de apparaten dagelijks gebruikt. Deel het vermogen in watt door de netspanning in de camper en vermenigvuldig deze uitkomst met de tijd dat je het apparaat gebruikt.
Als je deze rekensom maakt voor alle elektrische apparaten en de uitkomsten vervolgens bij elkaar optelt, krijg je goed inzichtelijk hoeveel accucapaciteit je per dag nodig hebt. Als je echt zeker wilt zijn van voldoende accucapaciteit is het verstandig voor voldoende marge om het totaal met 70% te verhogen.
Soorten en maten
Huishoudaccu’s vind je in diverse soorten en maten. Er zijn vier soorten accu’s voor campers. Gebruikelijk zijn de loodzuuraccu’s, verkrijgbaar in een onderhoudsvrije en niet-onderhoudsvrije versie (waarbij je regelmatig de vloeistof moet controleren).
Kom je na je rekensom tot de conclusie dat je heel weinig stroom verbruikt? Dan is de gelaccu geschikt voor jouw camperreis. Deze accu’s lekken niet en vragen geen onderhoud. Ze werken echter wel slecht bij lage temperaturen en ze hebben een lange oplaadduur.
Verbruik je juist veel stroom? Kies dan voor de AGM-accu, die zijn geschikt voor een hoge stroomafname. Ook kunnen deze goed tegen lage temperaturen. En voor iedereen die bereid is wat geld uit te geven voor zijn huishoudaccu: kies de lithium-ion-accu. Deze gaat lang mee en kan diep worden ontladen.
Let wel: hoe ouder de accu, hoe lager de capaciteit. Ook bij koud weer kan een oude accu soms wat problemen geven.
Ook handig om te weten: de startaccu staat los van de huishoudaccu. Dus als de huishoudaccu leeg is, kan de camper nog prima starten! Op het controlepaneel van de camper kun je zien hoe de accu ervoor staat. Als je echt volledig op de hoogte wil blijven kun je ook een accucomputer laten installeren in je camper. Zo sta je nooit voor spannende verrassingen.
Andere opties
Naast die diverse huishoudaccu’s zijn er ook nog andere mogelijkheden om je camper van stroom te voorzien. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren op het dak van je camper. Al ben je dan weer afhankelijk van de intensiteit en duur van de zonneschijn. Een ander alternatief is het opwekken van stroom met behulp van een generator, die werken op benzine, gas of diesel.
Ben je er na het lezen van dit artikel nog niet uit wat het moet worden? Laat je in ieder geval goed adviseren bij een camperverkooppunt of camperverhuurbedrijf. Dan kunnen verkopers je goed helpen met het kiezen van de juiste onderdelen voor jouw camper.
Laatste reacties