Start2Camp

De meest gemaakte kampeerfouten, tips & tricks (deel 2)

10 juli, 2017 | Update: 14 oktober, 2021

Hoe vermijd je beginnersfouten als enthousiaste kersverse kampeerder? Door te leren van andermans fouten natuurlijk! Bijna iedereen heeft tijdens een kampeervakantie dingen meegemaakt waarvan hij of zij later dacht: als ik dát eerder had geweten… Daarom de tien meest gemaakte kampeerfouten voor je op een rijtje. Plus praktische kampeertips voor beginners, want voorkomen is beter dan genezen! Vandaag in deel 2: de laatste vijf. Doe er je voordeel mee!

Lees eerst deel 1 met de eerste vijf meest gemaakte kampeerfouten.

6. Het natte tentdoek aanraken

Ochtenddauw op een tent

Hou je tent droog en zorg dat je bagage of kampeerspullen het tentdoek niet raken.

Je tent in een kuil zetten is niet de enige manier om ‘nat te gaan’, ook het aanraken van een nat tentdoek is risico nemen. Door het aanraken tijdens of na een regenbui ontstaat er een plek waar zich meer regen verzamelt dan op andere plekken: de regen blijft er even ‘hangen’ en daardoor is de kans op lekkage groter. Dat geldt voor ‘zelf aanraken’, maar ook als je bagage of kampeerspullen het tentdoek raken.

Kampeerder Esther Schaap: ‘Ik weet nog wel dat ik vroeger met mijn ouders ging kamperen en ikzelf in een tentje buiten de caravan bivakkeerde. De tent waarin ik sliep had geen binnentent en ik had nogal de gewoonte om mijn spullen direct tegen het tentdoek aan te leggen, met als gevolg dat de hele tent binnen nat was na een fikse regenbui. Geen aanrader!’

Voorkomen is beter dan genezen-tip:
Ook om deze reden is het handig als je een wat ruimere tent kiest. Moderne tenten zijn vaak waterdicht, maar zoek het risico niet op. Plaats alle spullen een stukje van de rand en zorg dat niets het tentdoek raakt. Heb je een binnen- en buitentent? Zorg dan ook dat deze twee elkaar op geen enkele manier raken. Voor de zekerheid kun je je tent van tevoren behandelen met een waterafstotend middel. Als je je tent goed onderhoudt, verkleint dit de kans op lekkages.

7. Te weinig aandacht besteden aan de auto waarmee je gaat kamperen

Auto

Maak je auto vakantieklaar

Veel kampeerders gaan met de auto op pad. Logisch: je kunt veel bagage meenemen, reist ermee van deur tot deur en ook óp vakantie heb je altijd een vervoersmiddel bij de hand. Omdat de auto lange afstanden moet afleggen en de omgevingsfactoren zoals de buitentemperatuur anders zijn dan thuis, kan dit sneller problemen voor de auto veroorzaken.

Er zijn genoeg (beginnende) kampeerders die hierover mee kunnen praten. Zelf had ik ooit, onderweg naar een kampeervakantie in Barcelona, twéé keer te maken met autopech. Dat iemand onze zijspiegel eraf reed, hadden we niet kunnen voorzien, maar dat de uitlaat onder de auto uit zou vallen, had een garage in Nederland waarschijnlijk wel geconstateerd. En dat had ons toch weer een lange dag in een garage in de Franse middle of nowhere – dans un endroit isolé – bespaard en een dag in wereldstad Barcelona opgeleverd!

Voorkomen is beter dan genezen-tip:
Geef je auto een kleine of grote beurt voordat je er honderden of misschien zelfs duizenden kilometers mee gaat rijden. Je kunt hiervoor naar een garage, maar doe je het liever zelf, controleer dan in ieder geval de verlichting, het oliepeil, de koelvloeistof en de bandenspanning. Zo ga je veilig op weg en is de kans dat je met pech langs de weg komt te staan kleiner. Er zijn zelfs garages die een speciale vakantiebeurt aanbieden.

Gereedschap, een gevarendriehoek en reservevloeistoffen inpakken hoort ook bij de vakantievoorbereiding. Op tijd tanken klinkt als een open deur, maar in het buitenland zijn niet altijd zoveel benzinestations voor handen als hier. En check de geldigheid van je lidmaatschap van de wegenwacht. Word je alleen geholpen in eigen land, of heb je dit uitgebreid naar Europa? Schrijf noodnummers (nationale politie, wegenwacht, verzekeringen etc.) en polisnummers op en neem deze mee.

8. De camper of caravan al inrichten voor vertrek

Camperkeuken

Richt je camper of caravan pas op de camping in om scherven te voorkomen.

Gezellig thuis het theeservies al in de kastjes zetten en de vaas met bloemen op tafel? Doe maar niet! Tenzij je je gelooft dat scherven ook op vakantie geluk brengen… en het niet erg vindt om op vakantie een nieuw servies bij elkaar te scharrelen… Het spreekt eigenlijk voor zich, maar toch zijn er ieder jaar weer kampeerders die denken dat de schade ‘wel mee zal vallen’. Nou, dat valt het niet. Ga er vanuit dat alles in de caravan en camper schuift en valt tijdens het rijden en dat de gevolgen desastreus zijn.

Voorkomen is beter dan genezen-tip:
Bewaar álle spullen in tassen of dozen tot de camper of caravan op de definitieve kampeerplaats staat. Je kunt de spullen natuurlijk al wel in de caravan zetten, maar wel veilig opgeborgen; dat levert al extra ruimte in de auto op. Check alle elementen waar beweging in zit. Zet kastdeurtjes bijvoorbeeld vast met ducttape. Kies zoveel mogelijk voor niet-breekbare spullen, zoals hard plastic of metaal in plaats van glas en aardewerk. Controleer de caravan onderweg een keer; zo kun je beginnend leed misschien nog verhelpen of grote problemen voorkomen.

9. De kampeertent verkeerd opzetten

Na een uur sjouwen met (warme) tentdoeken, stokken, haringen en scheerlijnen, bekijk je vanaf een afstandje de kampeertent en constateer je dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan. Herkenbaar? Kampeerder Myrna Elshout schrijft op Facebook: ‘Wij hebben een keer onze tent geprobeerd op te bouwen met de linkerkant aan de rechterkant en de rechterkant aan de linkerkant. En we bleven ons maar afvragen waarom het allemaal niet paste…’

Ook kampeerder Karoline Kneist zette in IJsland haar tent verkeerd op; op de verkeerde plek vooral. ‘We hadden de tent zó opgezet dat zij tegen de wind in stond. Vervolgens moesten we onze auto verplaatsen zodat de auto de meeste wind ving, haha. Maar dat was niet het enige. Overal was vulkanische, stenen grond waardoor de tentharingen niet goed de grond in gingen’.

Proefkamperen

Proefkamperen kan op een dagcamping.

Voorkomen is beter dan genezen-tip:
Zet je tent thuis of op een dagcamping al eens op (beter niet pas één dag van tevoren!) en bekijk of er wat stuk is en of er onderdelen missen. Wellicht kun je de tent nog (laten) repareren of je beroepen op de garantie. Is de tent nieuw? Ook dan is het slim om deze al thuis uit te pakken. Missen er onderdelen of zijn er dingen stuk, dan kun je nog vóór je vakantie terug naar de verkoper. Je controleert op deze manier niet alleen de tent(onderdelen), je raakt ook vertrouwd met het opzetten van de tent. En wat is er leuker dan alvast een nachtje in de tuin kamperen? Je ziet bovendien meteen of de tent niet te klein is of de luchtbedden te grootJe andere kampeerspullen even testen is dus ook zeker aan te raden.

Is je nieuwe tent van katoen? Dan is het sowieso aan te raden deze op te zetten en de tent te bevochtigen: hierdoor sluiten de naden zich helemaal en wordt de tent waterdicht. Is je nieuwe tent van polyester? Vergeet dan niet een potje naaddichter aan te schaffen; hiermee maak je de naden handmatig waterdicht. Dit is bij bijna iedere kampeerwinkel of -webshop te verkrijgen. Als je op de camping bent aangekomen, kijk dan voordat je de tent opzet hoe de windrichting is en of de haringen op de gekozen kampeerplek de grond in kunnen (niet te zacht of hard).

10. Een camping op de bonnefooi willen vinden

Het heeft natuurlijk veel charme, het is avontuurlijk en als het lukt om vóór het donker een fijne camping te vinden geeft het extra voldoening om op de bonnefooi gaan kamperen. Het is soms ook prettig om niets vast te leggen, als je bijvoorbeeld nog niet weet wat de dag gaat brengen. Maar er kan ook veel verkeerd gaan. Zo kun je bijvoorbeeld voor een dichte slagboom komen te staan of nog erger: dat er in geen velden of wegen een camping te bekennen is!

Kampeerder Guido van den Tillaart herkent zich in deze kampeerfout: ‘Het was 1979. Eindelijk voor het eerst op kampeervakantie met mijn beste vriend: twee weken naar Luxemburg met de tent. Met de trein reisden we naar Luxemburg-Stad en vanaf daar zouden we zoeken naar een camping. We wilden niet in de stad zelf overnachten, maar in een dorpje er vlakbij. Om geld uit te sparen, gingen we lopen met onze rugzakken, de stad uit, maar het was al laat in de middag en het werd steeds later en later.’

‘Uiteindelijk vonden we een camping … om half 12 ’s avonds. We zagen bijna niks, maar ja, op een gegeven moment hadden we genoeg van het opzetten van de tent en pakten we onze slaapzakken. ’s Morgens werden we wakker door keihard gelach van onze buren. Wat bleek? In het holst van de nacht hadden we de tent op een rotsachtige helling gezet. Vandaar dat die haringen zo moeizaam de grond ingingen! Ik lag met mijn benen tot boven mijn knieën buiten de tent. In mijn slaap was ik blijkbaar de helling afgegleden…’

Voorkomen is beter dan genezen-tip:
Neem altijd een ACSI campinggids mee op reis, kijk op Eurocampings.eu of in de ACSI Campings Europa-app en noteer of bewaar in de app alvast een aantal campings in de buurt van je (mogelijke) bestemming. Hiermee voorkom je dat je op het laatste moment nog moet zoeken en misschien misgrijpt. Liever vooraf je verblijf vastleggen? Je kunt je campingvakantie bijvoorbeeld boeken bij een organisatie zoals Suncamp.

Dat waren ze, de meest gemaakte kampeerfouten. Als je bovenstaande tips ter harte neemt, hoef je al deze blunders niet te begaan. Maar de lijst met tips is nooit af! Wat waren jouw beginnersfouten als kampeerder? Laat je verhalen en tips hieronder achter en help anderen.

  • Auteur: Laura
  • Van jongs af aan hou ik van kamperen. Vroeger met het gezin in een tent in Frankrijk of Kroatië en tegenwoordig in alle soorten en maten. In eigen land, op vele plekken in Europa en aan de andere kant van de wereld. Ik ben een buitenmens en stilzitten is niets voor mij. Als ik na een lange wandeling of een uitstapje weer terugkom op de camping, ga ik vaak nog voor een potje badminton, jeu de boules of tafeltennis.

    1 Reactie

  1. Kamperen vergt inderdaad wat organisatie! Ik heb ook weleens de fout gemaakt om spontaan een kampeerplek te willen reserveren. Vooral in het hoogseizoen zijn de meeste campings vaak volgeboekt. Gelukkig heb je met een camper nog de optie om een nachtje op een parkeerplaats te slapen. https://www.fransstokman.nl/caravan/camper/amsterdam

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *