Voorkom diefstal op de camping: 10 tips tegen inbrekers
27 december, 2019
Of je nu met de caravan, de camper of met de tent kampeert, overal kunnen dieven toeslaan. Campingeigenaren proberen zelf ook veel om dieven te weren. Maar helemaal voorkomen, dat is bijna niet mogelijk. De meeste kampeermiddelen zijn ook erg lastig te beveiligen tegen inbraak of diefstal. Maar dat betekent niet dat je niets kunt doen. We hebben een paar handige tips en trucs voor je om het inbrekers moeilijk te maken.
1. Neem alleen waardevolle spullen mee die je echt nodig hebt
Vakantie is de mooiste tijd van het jaar. Natuurlijk wil je dan ook je goede camera en andere elektronica meenemen. En misschien zelfs een paar mooie sieraden of andere kostbaarheden. Maar hoe minder je meeneemt, hoe minder er te halen is voor een inbreker. Zelfs als een inbraak maar enkele seconden duurt, kan een dief namelijk veel buit binnenhalen omdat in een tent, caravan of camper alles lekker bij de hand ligt.
Laat je dure camera en sieraden dus thuis. Waarschijnlijk maakt je smartphone net zulke goede foto’s en zien goedkopere sieraden er even mooi uit. Vooral voor tentkampeerders is het risico op inbraak aanzienlijk. Een goede optie is dan om je waardevolle spullen in de auto te laten.
Maar, bewaar je kostbaarheden nooit in het zicht. Stop ze in de kofferruimte en als het even kan zelfs onder het matje dat je reservewiel afdekt.
2. Sluit alles goed af
De gelegenheid maakt de dief. Ook op de camping. Of je nu even snel naar het campingwinkeltje gaat, een duik neemt in het zwembad of iets anders gaat doen, zodra je je kampeermiddel uit het zicht verliest moet je hem afsluiten. Dat geldt zelfs voor de ritssluiting van een tent. Natuurlijk kan elk slot open worden gebroken, maar vooral overdag is het voor inbrekers erg lastig om hun slagje te slaan als je alles netjes afsluit.
3. Bespaar niet op sloten
Campers en caravans hebben altijd al een slot. Dat lijkt al heel wat, maar meestal zijn dit zeer eenvoudige sloten, met ook nog eens veel kunststof eromheen. Die zijn heel makkelijk en snel open te krijgen, zelfs voor een ongeoefende inbreker.
Zet daarom zelf een veilig slot op jouw camper of caravan. Voor een paar tientjes kun je bij de bouwmarkt of een speciaalzaak al veel betere cilindersloten kopen. Die kun je heel makkelijk zelf vervangen, ook als je weinig ervaring hebt. Je kunt zelfs een extra slot plaatsen voor extra veiligheid en zekerheid. Natuurlijk kun je voor het vervangen van een cilinder of het plaatsen van extra sloten bij jouw camper of caravan-dealer terecht.
4. Ben je wel optimaal verzekerd als het toch mis gaat?
Een goede (doorlopende) reisverzekering en auto-, camper- of caravanverzekering zijn essentieel wanneer je op vakantie gaat. De verzekeringen van ACSI Verzekeringen zijn helemaal afgestemd op wat jij al kampeerder nodig hebt. Kijk voor je vakantie goed voor welk bedrag je bent verzekerd voor welke categorie, want dat kan per verzekering verschillen. Vergeet trouwens niet dat als jij je caravan of camper niet op slot hebt, je ook niet verzekerd bent. Ook goed om te weten, het installeren van een goed cilinderslot is vaak goedkoper dan het eigen risico van een verzekering. Voorkomen is dus echt beter dan genezen!
5. Vertrouw niet op klassieke verstopplekken
Campers en caravans zijn een makkelijk doelwit omdat ze zo compact zijn. Je hebt waar weinig verstopplaatsen. Wees daarom een beetje creatief met het verbergen van waardevolle zaken. Met contant geld onder een matras houd je een inbreker niet voor de gek.
Maak het een inbreker zo moeilijk mogelijk. En daar hebben we een hele goede tip voor. Geen garantie dat een inbreker erin trapt, maar toch handig omdat het je bijna niets kost.
- Neem een leeg, zorgvuldig schoongemaakt (maar nog met etiket) glas met schroefdeksel waarin normaal iets ondoorzichtigs in zit, zoals tomatensaus of pindakaas.
- Doe er een klein beetje verf in die qua kleur overeenkomt met de oorspronkelijke inhoud.
- Sluit het glas en schud het, zodat de verf de binnenkant volledig bedekt. Indien nodig kun je extra verf toevoegen. Laat het glas daarna geopend drogen.
- Vul het glas voor een derde met fijn zand in een zakje. Dat zorgt voor wat extra gewicht. In dit glas kun je nu je kostbaarheden opbergen. Er zijn maar weinig inbrekers die je glazen potten in de koelkast zullen opendraaien. Misschien dat ze ze optillen, maar voor meer is geen tijd.
6. Zorg voor een alarmsysteem
Inbrekers willen vooral niet de aandacht trekken, hoe stiller hoe beter. Met een alarm voor je caravan of camper zorg je ervoor dat een inbreker schrikt en waarschijnlijk snel zal vluchten. Er is universele apparatuur die je zelf op je ramen of deuren kunt plaatsen. Maar nog beter zijn de professionele alarmen. Die kun je door een specialist laten installeren.
7. Hang niet de held uit
Je komt terug bij je caravan, de deur staat open, je gaat naar binnen en staat tegenover een inbreker. Wat nu? Hang nooit de held uit. Ren naar buiten en schreeuw hard, zodat andere kampeerders je horen. Loop bij je caravan of camper weg en ga naar mensen in de buurt, bel dan pas de politie. Want een inbreker die zich in het nauw gedreven voelt, kan agressief reageren. Je wilt niet vanwege een kleine televisie in het ziekenhuis belanden.
Probeer zo goed mogelijk het signalement van de inbreker te onthouden. Kleding, haar, schoenen. Misschien heeft hij wel andere opvallende kenmerken. Hoe beter jij de politie kunt vertellen hoe hij eruit ziet, hoe groter de kans dat hij gepakt wordt.
8. Breng raamfolie aan
Grote en heldere ramen zorgen voor veel licht. Maar ze zorgen er ook voor dat inbrekers probleemloos van buiten naar binnen kunnen kijken. Zelfs normale gordijnen kunnen dat niet volledig voorkomen. De voor- en achterruit kun je met gordijnen afdekken als je niet rijdt. Maar je wilt wel wat licht in je camper of caravan houden.
Een handigheidje daarvoor is spiegelfolie of melkglasfolie. Deze folies kun je krijgen als statische folie of als meer permanente folie. Je kunt ze allebei met wat zeepwater aanbrengen. Het kost wat tijd, maar is zeker niet ingewikkeld. En een mooi extraatje is dat de buren ook niet meer binnen kunnen kijken.
9. Draag de allerbelangrijkste spullen altijd bij je
Natuurlijk ligt er in een camper veel wat voor een inbreker van waarde is. Het is echter een groot verschil of een crimineel de dvd-speler meeneemt of je creditcard buitmaakt. Vooral dingen die je vakantie kunnen ruïneren als je ze verliest moet je altijd bij je dragen. Dat zijn bijvoorbeeld betaalpassen, mobiele telefoons en contant geld. Een gewoon heuptasje is daarvoor al voldoende.
Heel belangrijk: als je je laptop of tablet bij je hebt (dus internetapparaten die te groot zijn om steeds te worden meegenomen), beveilig die dan altijd met een wachtwoord. Sla ook nooit je inloggegevens voor winkel- en betaalpagina’s op in de computer. Een dief die deze apparaten meeneemt, heeft dan namelijk meteen de mogelijkheid om bijvoorbeeld bij een PayPal-rekening te komen.
10. Beveilig ook het onderkomen
Nu je weet hoe je de kans op diefstal en de gevolgen daarvan beperkt blijft er nog één ding over: je caravan of camper zelf! Bij een caravan is het al voldoende om een goed stalen disselslot te installeren. Zorg ervoor dat het slot dat je hiervoor gebruikt ook goed is, het liefst met ART-keurmerk.
Moderne campers hebben bijna altijd elektronische startblokkering. Dan wordt het erg lastig een camper te stelen zonder de originele sleutel. Maar nog beter is om een wielklem te gebruiken. Dan weet je zeker dat jouw camper wordt overgeslagen.
Heb jij nog tips om diefstal op de camping te voorkomen? Vertel het ons in de reacties!
10 Reacties
Handige tips allemaal, potentiële dieven lezen dit ook en zijn niet voor één gat te vangen. Als je met belletjes werkt moet je de de buren wel inlichten. Gewoon logisch nadenken en laat dit soort dingen aan de inventiviteit van de kampeerders over i.p.v. dit te ventileren.
Wees ’s avonds niet hulpvaardig een hondje of een kat mee te helpen te zoeken. Jij en medereiziger zijn behulpzaam met zaklamp het “beestje” op sporen. Het gevolg is de camper of caravan onbeheerd en weg is je tas met inhoud.
Ik bevestig een simpel lange ketting met slot door stuur en stoelpoten. Alles natuurlijk kwaliteit en gehard staal. Een paar tientjes bij de dhz zaak
Goede tips. Vooral voor tv kijken op de camping
heeel goed ,ik mis open dakraam en of ramen waar men vooral in zuidelijke landen een klein kind van 7/8/9 jaar in laat zakken terwijl je ligt te slapen en een doek met chloroform op je gezicht duwt , ddeze an de deur opent voor de familia en alles rustig doorzoekt en alles !!!! meenemen,gebeurt redelijk vaak.
En begint al in noord frankrijk…..
Goede tips! Wij bewaren onze papieren sinds jaar in dag in de auto onder de zitting van de achterbank. Voorwaarde is wel dat de achterbank _al dan niet in delen_ opklapbaar is.
Duidelijk stuk.
Maar kies een disselslot dat SCM goedgekeurd is. Een aantal verzekeringen eisen dit.
p.s. je kan b.v. ook een leeg yogurt/of kwarkkuipje met dingetjes erin achter in de koelkast zetten.
Prima om deze tipjes te delen. Dank je voor deze geweldige artikel. Uit ervaring weet ik, hoe vervelend het is om diefstal op de camping te beleven. Enkele elektronische apparaten werden gestolen, maar gelukkig hadden we de belangrijkste spullen bij ons gehouden.
in veel gevallen zit in de caravan ook een kluisje.andere waardevolle zaken laten we atijd verborgen in de auto achter. bij voorkeur in de achterbak. de meeste auto,s hebben wel een alarm tegenwoordig. ook bij warm weer altijd de ramen gesloten houden bij vertrek. en spullen waar je wat om geeft ver achterin verdekt opbergen. de dieven pakken alles vooraan en snel.of iets achter de deur zetten wat omvalt en lawaai maakt.
of een klein (koe)belletje aan de binnenkant van de deur bevestigen zodat de buren horen dat de deur opengaat.