5 dingen die plotseling veranderen zodra je gaat kamperen met je baby
3 november, 2017
Kamperen is geweldig, dat wisten we natuurlijk al! En ook zodra er een nieuw gezinslid mee op vakantie gaat, blijft het leuk om met je complete gezin te gaan kamperen. Echter zal je een paar aanpassingen moeten doen om er voor te zorgen dat het kamperen met je baby goed verloopt. Om je een klein beetje voor te bereiden op de dingen die gaan veranderen, alvast een overzicht van de vijf belangrijkste punten:
1. Je reisplanning
Al tijdens het plannen van je reis zal je constateren dat dit anders verloopt dan voorheen. De eerste kampeerreis met je baby zal dan ook vast niet je best geplande reis ooit worden. Waar je eerst uren bezig was met het minutieus doornemen van reisgidsen en het zoeken op internet, is het nu de baby die de meeste tijd opeist. De tijd dat je in alle rust je reis kon voorbereiden is dan ook verleden tijd. Stel je er op in dat je niet zo goed voorbereid op reis zult gaan dan je eerst deed en je zult zien dat dit helemaal niet zo slecht hoeft te zijn.
Ook het regionale bureau voor toerisme, de campingeigenaren, receptiemedewerkers, je campingburen en lokale inwoners kunnen je prima vertellen wat er in de omgeving te doen en te zien is. Voor de zekerheid kun je een reisgids meenemen voor onderweg, zodat je ook dan nog even een blik kunt werpen op de aanbevelingen. Of je stippelt voorafgaand de ‘grove’ route alvast uit en je noteert enkele plekken die je zeker gezien wilt hebben.
2. Je reisbestemming
Op het hoogtepunt van de zomer de hitte en drukte opzoeken op een camping in Sicilië is misschien niet echt een goed idee (niet voor jezelf en niet voor je baby), maar er zijn genoeg bestemmingen waar je wel goed kunt vertoeven. Kijk voorafgaand aan de reis daarom goed naar de vakantiebestemming. Waar wil je heen en welke reistijden zijn acceptabel voor jezelf en de baby? Wil je geen extreme warmte? Overweeg dan eens een bestemming in het noorden. Hier wordt in de zomer geen grote hitte verwacht, maar is het wel aangenaam genoeg voor een heerlijke vakantie. En wil je toch naar het zuiden reizen? Bekijk dan eens of het een optie is om in de lente of in de herfst te gaan als de temperaturen wat minder hoog zijn.
Het is verstandig om ook het doel van je reis nog eens onder de loep te nemen. Ging je tot nu toe vooral op vakantie voor het strand en het zwembad? Of juist voor actieve dagbestedingen? Grote kans dat je dit even op een lager pitje moet zetten. De kleine spruit heeft waarschijnlijk een heel ander ritme waarin uren aan het strand en trektochten door de bergen minder goed passen. Voor de actieve vakantieganger is er nog wel een beetje goed nieuws, want activiteiten als wandelen, fietsen en sightseeing zijn op een rustiger tempo nog wel te combineren met een baby.
3. Het reistempo
Afhankelijk van hetgeen je gewend bent, zal dus ook het reistempo aangepast moeten worden. Veel zien en doen in een kort tijdsbestek is er met de komst van je baby niet meer bij. Zoek daarom een goede camping, waar je minstens twee a drie dagen kunt verblijven. Je baby zal het je in dank afnemen als hij niet iedere dag urenlang in zijn kinderstoeltje hoeft te zitten. Zorg er ook voor dat je camping een goede uitvalsbasis is voor dagtripjes en kleine activiteiten als wandelen of fietsen.
Gedurende de reis zal voornamelijk je baby verantwoordelijk zijn voor de reis- en pauzetijden. Luister hier ook naar, zodat je niet kilometers lang zit opgescheept met een huilende en schreeuwende medepassagier op de achterbank. Plan korte activiteiten in, met regelmatig tijd voor pauzes. Eten, drinken en verschonen nemen veel tijd in beslag.
4. De keuze van de camping
Zoals gezegd is de keuze van de camping enorm belangrijk. Had je eerst misschien nog een voorkeur voor een plaatsje in de zon en kon het voor jou niet druk genoeg zijn op de camping? Nu is het verstandiger om te zoeken naar een relatief rustige camping met plaatsen in de schaduw. In de hitte is het slapen (zowel overdag als ’s nachts) een ware beproeving en dit komt de gemoedstoestand van je kleine mannetje of vrouwtje niet ten goede. En dat een goed uitgeruste baby voor een meer comfortabele vakantie zorgt, zal iedereen logisch in de oren klinken.
De sanitaire voorzieningen op de camping zijn eveneens niet geheel onbelangrijk. Was het voorheen nog geen wereldramp als dit niet helemaal bleek te zijn wat je er van verwacht had, met een klein kind binnen je reisgezelschap is het zaak hier meer aandacht aan te besteden. Het moeten wassen van je kind in een onhygiënisch babybad of in een smerige doucheruimte, zal niet vaak op de wensenlijst van ouders voorkomen.
5. Vaker in de campingkeuken
Ging je tot nu toe tijdens je kampeerreis vaak eten bij dat leuke restaurantje aan de haven of bij het pittoreske eettentje aan het strand? Bereid je voor op een aanpassing in je eetpatroon. De min of meer vastgestelde bedtijden van je kleine spruit zorgen ervoor dat je als ouder meer aan de kampeerplaats gebonden bent. Ga je kamperen met je baby, stel je er dan op in dat je de kookvoorzieningen van je camper of camping wat vaker zult gaan gebruiken. Maar geen zorgen! Er zijn voldoende heerlijke recepten die je wonderbaarlijk goed op de camping kunt maken. Ben je nog geen expert in het camping-koken? Verzamel dan voorafgaand aan je vakantie alvast wat leuke kookideeën en controleer of je al het kookgerei aan boord hebt. Houd er ook rekening mee dat je misschien wat later zult moeten eten. Het avondmaal wordt een stuk relaxter als de baby eenmaal rustig slaapt.
Natuurlijk zal bovenstaande niet voor ieder kind exact hetzelfde zijn. Het ene kind zal het geweldig vinden om in de kinderwagen te zitten, terwijl een ander kind er een enorme hekel aan zal hebben. Het belangrijkste blijft, dat al deze veranderingen nooit een reden voor je mogen zijn om niet meer te gaan reizen. Luister naar je baby want zo lang hij of zij ontspannen en tevreden is, zal ook het reizen aangenaam zijn. Pas je reis aan op je baby en laat je baby het reistempo (mede) bepalen. Denk vooraf en tijdens je vakantie goed na over de dingen die je doet en inplant en maak daarbij de afweging of deze dingen je kind ten goede komen. Doe je dit, dan beleef je hoogstwaarschijnlijk een mooie en ontspannende vakantie en is kamperen met je baby net zo leuk (of leuker!) dan je gewend was.
Ook nog goed om te weten: Met CampingCard ACSI overnachten kinderen tot 5 jaar in het laagseizoen op veel CampingCard ACSI-campings gratis.
Bron: Blog Taklyontour.de
Laatste reacties