Tips voor een kampeervakantie in Noorwegen

20 mei, 2020

Noorwegen is het land met de zevende langste kustlijn ter wereld. In het oosten grenst het aan Zweden, maar het hele westen van Noorwegen heeft een mooie, uitgestrekte kustlijn. In het noorden maakt het land een kleine bocht en grenst het aan Finland. De bijzondere ligging onderstreept de diversiteit van het land en maakt het tot een gevarieerde bestemming. En met onze tips ben je op en top voorbereid om te gaan kamperen in Noorwegen!

De prachtige natuur en een relatief kleine bevolkingsdichtheid van het land zijn ideale omstandigheden voor kampeerders die van natuur, rust en ruimte houden. Het land barst van de charmante campings waar je kunt genieten van een welverdiende vakantie. Maak daarom een rondreis door Noorwegen om zo de mooiste plekjes van het land mee te pikken. In een blog dat ik eerder dit jaar schreef, lees je over een rondreis door Zuid-Noorwegen die je kunt maken met je camper. En collega Bram praat je in zijn blog graag bij over hoofdstad Oslo en fjordenstad Bergen.

Het beste seizoen om te kamperen in Noorwegen

Kampeerders reizen vooral door Noorwegen tussen mei en september, omdat de dagen dan lang zijn en de temperaturen aangenaam. Ook is dat de periode dat de natuur volop in bloei staat. En met temperaturen rond de twintig graden is het ook goed toeven op de vele mooie stranden die het land rijk is.

Als je één maand zou moeten kiezen om Noorwegen te bezoeken, ga dan voor juni. Dan is er namelijk een evenement dat je niet mag missen: het Midzomerfestival. Dit feest vindt elk jaar plaats op de vrijdag die in de periode van 19 juni tot 25 juni valt. Op deze dag wordt de zomerzonnewende gevierd; het begin van de zomer. Overal in het land wordt er feest gevierd. En dat gaat gepaard met heerlijk eten, mooie bloemen en vrolijke muziek. Kortom: een boel gezelligheid.

Een reis door Noorwegen in de herfst- en wintermaanden is echter ook zeer de moeite waard. Weet wel dat het klimaat dan best pittig kan zijn. Niet iedereen kan even goed tegen kou en wind … In de wintermaanden heb je wel de kans om orka’s te spotten. Ze verzamelen zich tussen half oktober en half januari in de baaien van de fjorden. Camera in de aanslag, dus!

Midzomerfestival in Noorwegen: elk jaar op 23 juni met veel zon, bloemen en lekkers.

Het Midzomerfestival in Noorwegen: elk jaar in juni met veel zon, muziek, bloemen en lekkers.

Waar moet je aan denken voor vertrek?

Het kan lonen om je caravan of camper goed te vullen met levensmiddelen voor je aan je reis begint. De prijzen in Noorse supermarkten zijn namelijk aan de hoge kant vergeleken met Nederland. Let er wel op dat sommige producten slechts in beperkte mate mogen worden ingevoerd. Die regels gelden vooral voor vlees- en zuivelproducten, alcohol en tabak. Gedetailleerde informatie vind je op de website van de Noorse voedselautoriteiten.

Het is ook nuttig om even te achterhalen of je een milieusticker nodig hebt voor de plekken in Noorwegen die je wil bezoeken. Vooralsnog geldt dit alleen voor Oslo en Bergen, maar de regelgeving op dit gebied verandert nogal eens.

De Noorse Kroon (NOK) is sinds het einde van de negentiende eeuw de officiële munteenheid van het land. Noors contant geld kan onder andere bij de bank besteld en opgehaald worden, maar dat hoeft in principe niet. Creditcards worden namelijk bijna overal in Noorwegen geaccepteerd.

Extra tip: Fooi geven in horecagelegenheden is in Noorwegen alleen gebruikelijk als je erg tevreden bent over de service (meestal 5-15% van de totale rekening). Dit is echter geen verplichting.

Typische houten huizen in Noorwegen
De houten huizen, veelal roodgekleurd, die Noorwegen zo kenmerken.

De reis naar Noorwegen: veerboot en kosten

Noorwegen is het best te bereiken via Denemarken of Zweden. Naar Denemarken kun je natuurlijk rijden met je auto of camper. Daarna maak je met een veerboot de oversteek. Het is ook een optie om vanuit Denemarken de veerboot naar buurland Zweden te maken. Eenmaal aan land kun je een bezoekje brengen aan Malmö en via de prachtige kustlijn noordwaarts naar Gotenburg rijden (route van drie uur). Blijf koers houden naar het noorden en na twee uur rijd je vanzelf Noorwegen binnen.

Voor betrouwbare en gedetailleerde informatie over de veerboot en andere manieren van reizen neem je een kijkje op de officiële reiswebsite van Noorwegen. Daar vind je allerlei route-opties en de tarieven van de diverse rederijen. Zo krijg je een goed beeld bij de kosten die je gaat maken.

Campings in Noorwegen

Een compleet overzicht van alle campings in Noorwegen vind je op Eurocampings.nl of in onze uitgebreide campinggids.

  • Auteur: Helena
  • Helena kampeerde als kind met haar ouders in Frankrijk. Dat was altijd een avontuur. De echte liefde voor reizen ontstond toen ze met een camper door Australië trok. Sindsdien gaat ze zo vaak mogelijk op pad met familie of vrienden. Het liefst gaat ze op vakantie in de natuur. Graag zou ze de komende jaren op reis gaan naar Afrika.

    1 Reactie

  1. Bedankt voor de goede tips voor een vakantie in Noorwegen! Mijn man en ik willen de volgende zomer een camper huren en hopen naar Scandinavië te gaan. Het is een slimme tip om naar de milieusticker te kijken, dat zullen we zeker doen. https://www.fransstokman.nl/caravan/camper/amsterdam

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *