Hoe houd je de watertank in je camper of caravan goed schoon?

29 november, 2017 | Update: 29 mei, 2024

Als je met de camper of caravan op pad gaat, is een schone watertank onmisbaar. Even snel je handen wassen of een bord afspoelen onder de kraan en je kunt weer door. Hoewel het uit voorzorg afgeraden wordt om het water uit de tank te drinken, is het toch heel belangrijk dat je niet alleen het water regelmatig ververst, maar ook de tank en waterleiding goed schoonmaakt. Zo voorkom je allerlei nare bacteriën. We hebben waterexpert Geert de Bekker gevraagd om antwoord te geven op de vraag hoe je een watertank reinigt.

Bacteriën in de watertank

De kwaliteit van het water in een watertank in een caravan of camper gaat snel achteruit. Hogere zomertemperaturen zijn vaak de boosdoener bij het ontstaan van schadelijke bacteriën en schimmels. Omdat het water stilstaat in een afgesloten ruimte, hebben bacteriën vrij spel om zich snel te vermenigvuldigen. Ze nestelen zich tegen de binnenwand van de tank en in de waterleidingen. Wanneer je de watertank en -leidingen niet regelmatig schoonmaakt, is de kans op legionella en andere bacteriën groter.

Ook wanneer je het water niet drinkt, kun je besmet raken met deze bacteriën. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het douchen, het afspoelen van fruit en groente of door de verneveling van het water. Dit hoeft niet te betekenen dat je ziek wordt, maar de kans bestaat wel, zeker bij mensen met een mindere weerstand. Dan is de kans op complicaties bij bepaalde bacteriën groter. Een schone tank én schoon water voorkomen dat dit soort gevaarlijke bacteriën kunnen ontstaan.

Watertank

Hoe vaak moet je de watertank reinigen?

Om de paar dagen de kranen door laten lopen en regelmatig de tank vullen met vers water is niet voldoende. Zeker wanneer je kampeert in de hitte van de Zuid-Europese landen. Voor het juist onderhouden van de watertank zijn er verschillende middelen waarmee je water ‘ontsmet’. Dat is een goede eerste stap, maar daarmee is je watertank nog niet schoon. Misschien herken je dat glibberige laagje wel aan de binnenkant van leidingen of je doucheputje? Dat is biofilm. Biofilm en andere bacteriën plakken vast aan de randen en dat krijg je niet zomaar weg met een beetje spoelen. Goed schoonmaken van de watertank van je camper of caravan doe je minstens twee keer per jaar. Voordat je op vakantie gaat én voordat je caravan of camper weer in de stalling gaat.

Hoe reinig je de schoonwatertank van je camper of caravan?

Wij geven je een stappenplan:

  1. Tap de waterleidingen en boiler af. Het aftapkraantje vind je in de buurt van je boiler. Draai de tapkraantjes weer dicht als de leidingen leeg zijn.
  2. Maak de watertank leeg en vul die daarna met water en reinigingsmiddel. Voor het reinigen van de watertank kun je bijvoorbeeld Steradent gebruiken. Hoeveel Steradent gebruik je in een watertank? Gebruik 1 Steradent-tablet op 1 liter warm water. Schrob de tank schoon met een borstel of spons.
  3. Spoel de tank na en vul hem daarna helemaal met hetzelfde reinigingsmiddel.
  4. De waterleidingen reinig je door het water met reinigingsmiddel door de slangen te pompen. Sluit de kranen en laat de leidingen een aantal uur weken. Vervolgens laat je de leidingen en de watertank helemaal leeglopen. Blaas ze nog even na met een luchtbedpomp (absoluut niet met je mond, want dan krijg je nieuwe bacteriën) en spoel ze nogmaals grondig na. 
  5. Maak je de schoonwatertank schoon voordat de camper of caravan naar de stalling gaat? Droog dan de schoonwatertank na met een schone doek. 

Tankonderhoud

Is je watertank goed schoon voor je op vakantie gaat, dan wil je dat natuurlijk graag zo houden.

Hoe houd je je watertank onderweg schoon?

  • Ververs het (drink)water zo vaak mogelijk, maar minstens elke drie dagen. 
  • Gebruik je niet zoveel water? Vul de watertank dan voor de helft. Met een niveaumeter kun je zien hoeveel water er in de watertank zit.
  • Was je handen voordat je de watertank vult.
  • Gebruik altijd een schone waterslang om water bij te vullen. Daarmee voorkom je dat er op die manier bacteriën in je watertank terechtkomen. Het kan natuurlijk gebeuren dat er op een camping of camperplaats geen schone slang aanwezig is. Zorg daarom dat je een gieter bij je hebt die je alleen gebruikt om schoon water bij te vullen.
  • Gebruik altijd de kraan voor vulwater en laat je slang geen contact maken met de kraan.
  • Maak gebruik van ecologische afwas- en douchemiddelen en wees er zuinig mee. Dat is beter voor het milieu, de plek waar je het vuile water kunt lozen, maar ook voor leidingen en tank. Steeds meer campings maken zelf gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen en zullen dit zeker waarderen.

Hoe reinig je de vuilwatertank?

Natuurlijk is het ook belangrijk om de vuilwatertank goed te reinigen. Zorg er allereerst voor dat je de tank regelmatig leegt. Doe dit bij een speciale put voor vuilwatertanks en zorg ervoor dat de tank goed leeg is. Na het reinigen van de schoonwatertank kun je het gebruikte water met reinigingsmiddel door laten spoelen naar de vuilwatertank. Rijd opnieuw een rondje om het mengsel goed door de tank te verdelen en laat het water vervolgens een paar uur staan. Hierna kun je de tank legen. Wil je de vuilwatertank een keer apart reinigen? Dan kan dat ook met behulp van Steradent of een speciaal reinigingsmiddel voor de vuilwatertank

Het hele jaar door een schone watertank

De watertank schoonmaken is dus wel even een klusje. Zo is de behoefte ontstaan aan een manier om met zo min mogelijk werk een schone watertank te krijgen. Want welke kampeerder heeft nou zin in een hoop werk met de watertank? Geert de Bekker, zelf al bijna 50 jaar kampeerder, met daarnaast 10 jaar ervaring in ozon-techniek, heeft veel kennis opgedaan over alles wat met schoon en veilig water te maken heeft. Zijn tip is Tank-O3. Tank-O3, is een klein inbouwsysteem voor in de watertank van een camper of caravan. Dit systeem werkt op 12 en op 24 Volt.

Onder invloed van stroom vindt er een chemische reactie plaats in het water waarbij zuurstof uit het water (O2) wordt omgezet in ozon (O3). Ozon, een uiterst sterke, geur- en smaakloze oxidant, zorgt dat het water in de tank, maar juist ook de tank zélf, volledig vrij blijft van bacteriën. Omdat je voor gebruik van het apparaat de leidingen schoonmaakt, blijven ook de leidingen schoon en veilig. Zolang het systeem gedurende het seizoen doorlopend is ingeschakeld, hoef je alleen nog maar water bij te vullen.

Een video met daarin uitleg hoe de Tank-O3 werkt, kun je hier bekijken.

Tank-O3 systeem

Reinigingsproducten voor watertank

Daarnaast zijn er verschillende watertankreinigers in verschillende prijsklasses, die allemaal op hun eigen manier werken. Sommigen kun je gebruiken tijdens je vakantie, andere zijn meer geschikt om de watertank mee schoon te maken na de winterstalling. Bij het kiezen van het beste reinigingsmiddel voor jouw watertank kun je met een aantal zaken rekening houden:

  • Wil je een huismiddel gebruiken of een professioneel middel?
  • Kies je voor biologische middelen of vind je dat minder belangrijk?
  • Controleer of het reinigingsmiddel een bepaalde geur of smaak achterlaat. Dat kan onprettig zijn.
  • Heb je een boiler, dan moet het middel daar wel veilig voor zijn.
  • Haalt het schoonmaakmiddel ook kalkaanslag weg? Of heb je daar een ander middel voor nodig?

Niet drinken uit de watertank van je camper of caravan

Omdat je nooit weet in hoeverre de waterslangen of de tank vervuild zijn, is het veiliger om geen water uit de tank te drinken. Het meest onvoorspelbare van de waterkwaliteit zit ‘m namelijk in de slangen. Deze zijn moeilijk controleerbaar op vervuiling en dat zijn juist de plaatsen die het meest vatbaar zijn voor bevuiling. Bovendien is de drinkwaterkwaliteit niet in alle landen even goed als in Nederland. Drink daarom bij voorkeur water uit een fles. Heb je echt geen ander water bij de hand dan het water uit de tank, zorg dan dat je het water altijd minimaal drie minuten laat doorkoken. Pas dan worden de schadelijke bacteriën gedood.

Koop je een wat oudere tweedehands caravan of camper en ben je er niet van overtuigd dat de watertank goed onderhouden is? Dan is het verstandig om een nieuwe watertank en eventueel nieuwe leidingen te kopen. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, inbouw of los en met of zonder wieltjes.

Meer tips over het schoonmaken van je caravan, camper of tent? Die lees je hier.

Geen kampeernieuws meer missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Eurocampings!

  • Auteur: Mikkie
  • Met twee kleine kinderen en een vouwwagen kun je alle kanten op. We gaan het liefst naar Scandinavië, maar het midden en zuiden van Europa zijn ook prachtig. Stilzitten op de camping is niks voor mij. Laat mij maar zwemmen, de omgeving verkennen of een actief spelletje doen.

    32 Reacties

  1. WATERTANK & CITROENZUUR

    De schoonwatertank, leidingen en boiler maak je als volgt schoon: Gebruik altijd 30 liter water (ca 3 gieters of emmers) en los 300 gram citroenzuur op in een emmer heet water. gebruik heet water omdat het citroenzuur daar heel makkelijk in oplost.
    Die gieter citroenzuur-oplossing gooi je in de watertank en vul die met nog twee emmers gewoon water aan tot de vereiste 30 liter.
    Zet dan de kranen open zodat de citroenoplossing ook in de leidingen gaan staan. Daarna vullen we de watertank helemaal en ondertussen laten we ook de boiler vollopen door de warmwaterkraan open te zetten. Als de boiler vol is zetten we hem aan om het (verdunde) citroenzuur beter zijn werk te laten doen.
    We laten het citroenzuur nu minstens een half uur, maximaal een uur zijn werk doen en daarna spoelen we enkele keren grondig met schoon water om de losgekomen vervuiling en kalkresten kwijt te raken. Mocht de tank heel erg vuil zijn geweest dan herhalen we het proces een keer.
    Zou je eenzelfde effect willen bereiken met steradent (het meest geliefde middel onder camperaars als je de camperfora mag geloven), dan heb je 38 buisjes steradent nodig.
    Schoonwatertank kun je behalve met de kranen soms ook legen door onder het bed de deksels te verwijderen. Draai de tankdop los zodat je de stop (verbonden met de dop) eruit trekt. (Bron: Roland Zwiebel Campertools)

  2. In onze caravan zat bij aaankoop een 75 liter watertank, wat natuurlijk achterlijk groot is. Deze heb ik er uitgehaald, en een kleine 20 liter watertank voor terug geplaatst. Die moet ik om de ongeveer 2 dagen weer vullen, dan is hij wel leeg. Maar zo blijft het water wel vers, en koel. En heb ik meer plek voor iets anders onder de bank.

  3. Mijnheer ik heb 3 mnd geen wateraansluiting. Wordt afgelegd. Wat is de beste oplossing?

    • Wat een onzin advies om geen water uit de tank te drinken en voor flessen te gaan zeg

      • Dat is geen onzin,dat is een advies meneer!!

  4. hallo kan ik de watertank reinigen met sodareiniger

    • Met soda oppassen, als er onderdelen zoals aluminium leidingen of andere onderdelen uit alu. bestaan.

    • Ik gebruik al jaren Hadex en gebruik gewoon water uit de tank voor alles. Nog nooit ziek van geworden.
      Voeg de op de fles aangegeven hoeveelheid Hadex aan de tank toe en vul hem tot de nok toe met water. Volle tank laten weken en na 24 uur de kranen telkens een beetje laten doorlopen. Doe dat 2x per jaar Voor vertrek 1x en voordat hij naar de stalling gaat ook 1x .
      Hadex ruikt naar Chloor maar uit Hadex zijn alle agressieve bestanddelen verwijderd.
      Daarna de tank en de leidingen met schoon water goed doorspoelen totdat het water niet meer naar het chloorluchtje ruikt.

      • Het aggressieve bestanddeel van chloor is toch chloor?
        Is het dan niet net zoals met HG, duurder maar hetzelfde?
        Ik doe dezelfde actie maar dan met een dopje chloor, volgens mij hetzelfde resultaat

  5. Ik gebruik al tientallen jaren een sodaoplossing en spoel daar de leidingen door.
    Handje soda op een 1 1/2 liter water.
    Dan gaat de caravan( met 2 losse watertanks van ca 12 liter) naar de stalling. Een watertank is leeg en schoongemaakt, de ander ook schoongemaakt en daarna vullen met het soda mengsel en even de kranen open totdat het soda water eruit komt.

  6. Ik vind het een beetje jammer dat het niet om een artikel gaat, zoals het deed voorkomen, maar om een advertentie. Ik zat vol spanning het artikel te lezen en verwachtte een goed schoonmaakmiddel uit het keukenkastje, zoals gebitsreinigingstabletten, maar het gaat om een apparaat van 400 euro, dus ook niet voor iedereen weggelegd. Jammer.

    • Dat dacht ik dus ook, eenvoudige middeltjes omdat ik niet zo heel vaazk met de caravan ga.

    • CV Cm c Ik gebruik altijd 2x per seizoens steradent tabletten 5 tabletten oplossen in warmwater b.v. In gieter , een nacht laten staan , en dan goed doorspoelen.

    • Had ik ook gedacht. Verkooppraatje.

  7. Chloor is minder efficiënt dan men denkt en tast rubbers aan. Chloor breekt de biofilms onvoldoende af. Zelfs al ruikt zwembadwater naar chloor het is een ander product, namelijk hypochloriet dat een gas vrijmaakt chloordioxide. Het heeft spijtig genoeg dezelfde geur van chloor wat uiteraard voor verwarring zorgt, maar de chloor is sterk gebonden aan zuurstof, zoals bvb keukenzout (natriumchloride) waar ook het chloor gebonden blijft. je kan het bestellen bij http://www.aquarius-prolife.com. Je kan 2 flesjes MMS Classic bestellen 21.90€ eerder geschikt voor drinkflessen of kleiner jerrycans. De CDC vindt ik eerder geschikt voor grotere tanks. Anders dan bij sommige andere middelen kan je het water na een tijd gewoon opdrinken, je hoeft niet per se te spoelen. In de industrie worden voedingstanks, zoals melktanks, ook daarmee ontsmet. Die gebruiken gebruiken grote bussen van 50 liter, in België verkrijgbaar bij Aveve. Ik gebruik dit al tien jaar.

    • Zie hier de Risicobeoordeling van Miracle Mineral Supplement/Master Mineral Solution (MSS) voor gebruik als drinkwaterzuivering door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

      file:///C:/Users/Admin/Downloads/risicobeoordeling-mms-voor-gebruik-als-drinkwaterzuivering-rivm.pdf

  8. Waarom wordt dit systeem dan nog niet op koopvaardijschepen gebruikt als het het zo goed werkt ? Er bestaan GEEN sterilisatiesystemen met een redelijk bruikbare opbrengst anders verdampers en omgekeerde osmose

  9. Ik heb het 03 apparaat getest maar zonder succes. De water resultaten zijn niet zoals vermeld op de website. Sinds deze zomer een Aquablu waterzuivering systeem geïnstalleerd; geeft inzicht in de kwaliteit dmv app. Leuk en veilig!

    • Hoi Robin. Jammer om te horen dat het apparaat niet aan de verwachtingen voldeed. Dank voor de tip van de Aquablu! Groet, ACSI Eurocampings

    • €399,-

  10. Bedankt voor dit handige artikel. Het is belangrijk dat het water in de camper altijd schoon blijft. Je wilt namelijk niet ziek worden door vervuild water. Dat verpest je hele vakantie.

  11. Waar koop je zon apparaat en wat kost het.

    • Beste heer Timmerman,
      U kunt voor meer informatie kijken op http://www.tank-o3.nl, daar staat ook de prijs van het apparaat. Veel succes,
      Groeten Anouk van Eurocampings

      • Is het doorspoelen met chloor ook goed. Zeker na de winterperiode. Warmwater met een halve fles chloor geeft mi een goed en schoon systeem

        • Spoelen met chloor doe ik al 30 jaar. Een duizenste van de tankinhoud chloor doseren. Dan leidingen door laten lopen en dan de tan weer tot maximum vullen. Nacht läten staan. Dan de leidingen goed door laten lopen, ook de leidin naar het toilet. Daarna de tank, tenminste wat er nog inzit weg laten lope. Dat als eerste de tank spoelel, de leidingen spoelen totvdat het chloor weg is. Werkt perfect.

      • Deze site is niet te bereiken.
        Hoe kom ik nu aan de prijs

    • Zo’n Systeem kan je makkelijk zelf maken voor nog geen 100 Euro.
      Heb ik ook gedaan en het werkt perfect. 1 keer klaar is er totaal geen onderhoud meer aan dan. Je koopt een Chinese ozon generator die de zuurstof in de lucht omzet in ozon. De ingang van deze koppel je aan de uitgang een aquarium luchtpompje dat de lucht aanzuigt en door de generator stuurt.Aan de uitgang van de ozon generator doe je ook een slangetje waaraan je op het uiteinde een aquarium luchtsteentje doet.
      Dit slangetje met steentje hang je in de watertank. Bij elke vulling van je watertank laat je dit systeempje 1 uur draaien. Gegarandeerd bacterievrij water een schone tank en schone leidingen. Als je het systeem de eerste keer gebruikt dan de leidingen en boiler een tijd lang doorspoelen. Je kan aan dit systeempje ook nog een regelbare potmeter toevoegen om in te stellen of er meer of minder ozon gas moet aangemaakt worden.

      • Wat is de invloed van ozon op het materiaal van de tank ?

        • Indien Ozon schadelijk zou zijn voor je watertank dan zou dat ook van toepassing zijn bij gebruik van het apparaatje dat hier verder aangeprezen wordt. Ozon heeft geen invloed op het materiaal van de watertank. Wel moet er altijd een ontluchting naar buiten op je watertank zitten. nature uit Maar normaal gezien is dat al altijd het geval. Ozon zit van nature altijd in onze leefomgeving. Hoge concentraties aan Ozon zijn wel schadelijk voor de gezondheid.Als de drempel van Ozon concentratie te hoog ligt wordt dat ook altijd vermeld tijdens het weerbericht. personen die astmatisch zijn of andere longaandoeningen hebben weten goed waarom. Maar de hoeveelheid Ozon die aangemaakt wordt door zo’n generator die ik zeg is volstrekt ongevaarlijk en heeft geen invloed op het materiaal ven de watertank, de leidingen, de boiler of eender wat.

      • Peter welke capaciteit pomp en ozongenerator gebruik je voor 40 liter tank? Ik zie op internet veel soorten en verschillen. Wat is de levensduur van de ozongenerator?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *