Kamperen als je een beperking hebt: hoe pak je dat aan?
28 december, 2020
Kamperen als je een beperking hebt, dat heeft wat meer voeten in de aarde. Zo heb je misschien wat meer voorbereidingstijd nodig, is het belangrijk om uit te vinden welke aangepaste voorzieningen er op de camping zijn en wil je vast graag weten welke uitstapjes je kunt maken. Toch weet niet iedereen hoe hij of zij dit het beste kan aanpakken. Ik sprak daarom met ervaringsdeskundige Sabine, een van mijn collega’s bij ACSI.
Sabine gebruikt een elektrische rolstoel en gaat graag op (kampeer)vakantie. Zo bezoekt ze regelmatig de rolstoelvriendelijke camping in Wanroij, waar haar ouders een caravan hebben staan. Maar ook haar vakanties naar Frankrijk, Curaçao en Tenerife waren een succes. Ze vertelt je graag hoe ze dit doet!
Aangepaste en rolstoelvriendelijke voorzieningen
Er zijn verschillende soorten beperkingen, dus er zijn ook verschillende voorzieningen nodig. Sabine heeft bijvoorbeeld behoefte aan een rolstoeltoegankelijke accommodatie of kampeerplek. Sabine vertelt: ‘Als je met een tent gaat kamperen kun je gewoon op een camping terecht, zolang er aangepaste faciliteiten zoals sanitair zijn. Dan kun je dicht bij een toiletgebouw een plek huren.’ Je kunt ook kiezen voor een aangepaste accommodatie. Zo huurde Sabine een aantal jaar geleden een rolstoelvriendelijk chalet in Carantec in de regio Bretagne. Vanuit hier reed ze met de auto overal naartoe: ‘We konden overal heen. We zijn bijvoorbeeld naar het schiereiland Île Callot geweest. Dit is alleen bereikbaar als het laagwater is. Je moest dan wel zorgen dat je weer terug was voordat het hoogwater werd.’
Een rolstoelvriendelijke accommodatie huren
Een aangepast chalet, wat moet je je daarmee voorstellen? Denk dan bijvoorbeeld aan huisje met een extra grote toegang tot de wc en de badkamer. Maar niet iedereen kan hier zomaar terecht. ‘Sommigen hebben een aangepaste keuken nodig. Ja, dat zit niet in ieder huisje. Vaak is het zo aangepast dat je er naartoe kunt met iemand die mindermindervalide is.’ Heb je bijvoorbeeld een kind in een rolstoel? Dan kun je als gezin vaak goed gebruikmaken van zo’n aangepaste accommodatie. Boek je als mindervalide volwassene een aangepaste accommodatie, dan kan het zijn dat je iemand mee moet vragen op vakantie.
De vakantievoorbereiding
Een vakantie voorbereiden als mindervalide kost vaak wat meer tijd. Met het regelen van een geschikte accommodatie ben je er namelijk niet. Het is slim om vooraf te bekijken van welke faciliteiten je gebruik kunt maken. Een handige aanpassing is bijvoorbeeld een strand- of zwembadrolstoel. Op deze manier kun je toch het water in. Volgens Sabine moet je hierbij gewoon kijken wat werkt: ‘Het eerste jaar hebben we de strandrolstoel zonder wielen gebruikt, zodat ik niet omviel. Het tweede jaar ben ik met mijn tilmat erin getild. Je kijkt ter plekke wat het makkelijkste is.’
Verschillende campings hebben natuurlijk ook verschillende voorzieningen. Zo zijn er campings met een zwembad met een tillift of zwembadrolstoel, maar ook campings met rolstoeltoegankelijke supermarkten of restaurants. Als je op zoek bent naar een specifieke faciliteit, kun je filteren op Eurocampings.nl. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op speciale kampeerplaatsen, een zwembad voorzien van een takellift of sanitair alleen toegankelijk voor mensen met een beperking. De voorzieningen worden jaarlijks gecontroleerd door onze ACSI-inspecteurs.
Met een gerust hart op vakantie
Deze fysieke controles zijn erg belangrijk. ‘De inspecteurs vertellen ons of je er met een gerust hart een mindervalide naartoe kunt sturen’, aldus Alex Boerboom, hoofdredacteur van de ACSI Campinggids Europa. Door de camping te bezoeken, kan de inspecteur eventuele gekkigheden aankaarten. Zo zijn er situaties geweest waarbij de camping een sanitairgebouw met rolstoeltoegankelijk toilet had, maar je via een trap naar het gebouw moest. Dan wordt de camping hierop aangesproken. ‘Dat soort situaties komen gelukkig bijna niet meer voor’, vertelt Alex.
Brutalen hebben de halve wereld
Natuurlijk wil je op vakantie ook uitstapjes maken. Hierbij geldt vooral dat brutalen de halve wereld hebben. Sabine vertelt: ‘Ik deins niet terug voor een uitje omdat het niet aangepast zou zijn. Ja, als het gebouw vijftien treden heeft, dan kom ik er niet binnen. Maar verder kijk ik gewoon: is het haalbaar? Zo ja, dan gaan we. Ik lig daar niet wakker van.’
Zo vertelt Sabine over de keer dat ze de Arc de Triomphe wilde bezoeken: ‘Dat gebouw staat op een heel drukke rotonde. Als je daar naartoe wilt moet je onderlangs, maar dat kan voor mij helemaal niet. Maar de verkeersregelaars zagen dat ik daar naartoe wilde, dus die hebben het plein helemaal stilgelegd. En als ik dan weer terug naar de overkant wilde, moest ik even een seintje geven.’ Zo zie je maar, met een beetje hulp is er veel mogelijk!
Heb jij al zin om een vakantie voor volgend jaar uit te zoeken? Ik som de tips graag nog even voor je op:
- Kijk vooraf of je een aangepaste accommodatie of een rolstoelvriendelijke kampeerplek bij het sanitair kunt huren.
- Bekijk welke voorzieningen er in de accommodatie zijn. Kijk goed of je iemand mee moet vragen op vakantie.
- Bekijk welke voorzieningen er op de camping zijn. Misschien kun je al vooraf een strand- of zwemrolstoel reserveren.
- Zoek leuke (toegankelijke) uitjes in de omgeving. Laat je hierbij vooral niet tegenhouden!
Zoals Sabine zegt: ‘Wat je wilt zien, kun je altijd zien. Je moet alleen een beetje creatief zijn!’
Rolstoelvriendelijke campings met faciliteiten voor kampeerders met een beperking
Wil je meer weten over kamperen met een beperking? Kijk dan op Eurocampings.nl. Heb je leuke campingtips of een mooi verhaal over jouw aangepaste vakantie? Vertel het ons in de reacties!
2 Reacties
ik heb een caudalaesie en problemen met lopen. Op de campings maak ik, indien aanwezig graag gebruik van de aangepaste sanitaire ruimten. Ik zoek dan ook in de app of het boek, of dit op de uitgezochte camping aanwezig is. Wat mij steeds opvalt, dat de ACSI-inspecteur melding maakt van de afmetingen van de ruimte en de sterkte van de deurdranger. De voor ons mindervaliden zijn meerdere punten van belang zoals is de douche gecombineerd met toilet, anti-sliptegels, steunbeugels een stoel en een krukje met een brede zitting en of de closetrolhouder niet binnen het bereik van de douchestralen hangt.Graag ook wat meer aandacht voor deze punten.
Beste Pieter,
Bedankt voor je reactie. We gaan kijken of we hierover volgend jaar preciezere instructies kunnen geven aan de inspecteurs. De ervaring van de inspecteurs is ook dat campings vaak openstaan voor tips en feedback hierover. Dus goed dat je het aangeeft.
Met vriendelijke groet,
Marieke