Welke kampeerspullen kun je tweedehands kopen?
1 oktober, 2021
Ga jij voor de eerste keer kamperen? Dan heb je waarschijnlijk geen zin om bakken met geld uit te geven aan je kampeerspullen. Wist je dat je veel campingspullen heel goed tweedehands kunt kopen? Dat scheelt een hoop geld en is ook nog eens een duurzame manier van kamperen. Maar welke spullen kun je wel en niet tweedehands kopen? En waar moet je op letten?
Ben je een beginnend kampeerder, dan kun je het beste starten met het lenen of huren van een tent, caravan of camper. Of kiezen voor een goedkoop instapmodel, voor welk kampeermiddel je ook gaat: caravan, camper of misschien wel een vouwwagen. Er zijn veel winkels die goedkope kampeerspullen aanbieden, maar je kunt dus ook eens starten in een tweedehandswinkel of via Marktplaats. Soms kun je dan de hele inboedel tegelijkertijd aanschaffen, maar het kan ook zijn dat je uitrusting aan vernieuwing toe is of dat je die juist wilt uitbreiden. Of je je kampeerspullen nou via Marktplaats, Facebook of de kringloop koopt, wij geven je een paar tips. Wil je precies weten wat je allemaal mee moet nemen? Download dan deze handige checklist.
Tip: lees ook ons artikel over het kopen van een tweedehands tent.
Belangrijk bij de aanschaf van tweedehands kampeerspullen
• Blijf kritisch! Een campingstoel van € 4,50 is natuurlijk een koopje, maar zit hij ook echt lekker en is hij precies naar wens?
• Check de nieuwprijs van het product. Soms is er weinig verschil tussen een tweedehands en een nieuw artikel, dan wil je misschien liever voor een nieuwe gaan.
• Bedenk van tevoren hoe je gaat kamperen en hoeveel ruimte je hebt voor bagage. Zo klein en licht mogelijk is vaak een stuk duurder en misschien wat minder goed tweedehands te krijgen. Lees de beschrijving van de producten dus goed voordat je tot aankoop over gaat.
• Vraag goed door hoe oud het product is. Daarbij zegt het aantal jaren niet altijd iets, maar wel het aantal weken dat iemand ermee op vakantie is geweest.
Tweedehands campingstoelen en -tafels
Campingtafels en -stoelen kun je prima tweedehands kopen. Er zijn veel websites waar ze worden aangeboden, maar ze staan ook vaak in Facebookgroepen. Of wat dacht je van een rondje langs de kringloop? Een campingstoel is natuurlijk wel iets persoonlijks. Hij moet wel lekker zitten, want waarschijnlijk ga je er best wat uren op zitten voor je tent.
• Let ook goed op dat de stoelen goed in- en uitklappen en niet piepen of kraken.
• De zitting of rugleuning moet ook niet doorgezakt zijn, want dan kun je last krijgen van je rug.
• Check ten slotte of er geen schimmel in het doek zit.
Hoelang een campingtafel meegaat, is afhankelijk van het materiaal en de verzorging ervan. Zijn de voormalige eigenaren zuinig met hun spullen omgegaan? Een krasje hier of daar is vaak geen probleem, maar de pootjes en scharniertjes moeten niet lam, versleten of stroef zijn. Zorg dus dat je de tafel ook uitgeklapt bekijkt en probeer of het in- en uitklappen soepel gaat.
Campingservies en pannen
Ga je het kamperen eens uitproberen? Ga dan even na of je wel echt campingservies nodig hebt. Misschien heb je nog een paar kunststof borden, mokken en kommen liggen? Of wat oud servies waarvan het niet zo erg is als het de trip niet overleeft?
Als je vaker gaat kamperen, heb je zeker plezier van prettig campingservies. Campingservies kan tegen een stootje, is makkelijk af te wassen en goed stapelbaar. Hetzelfde geldt voor goede pannen. Van een goede campingpannenset (nieuw of tweedehands) heb je jarenlang plezier, maar misschien volstaan twee pannetjes van thuis en een regelmatig bezoekje aan het campingrestaurant ook prima voor je eerste trip.
Tweedehands campingkoelkast
Een klein beetje extra luxe op de camping krijg je met een campingkoelkast of een een koelbox. Een campingkoelkast kun je aansluiten op de accu van je auto, handig voor onderweg. En natuurlijk op het stroompunt op de camping. Wanneer je kiest voor een tweedehands campingkoelkastje, vraag dan of de verkopers hem aan willen sluiten voordat je komt. Dan kun je direct zien of alles goed werkt en of hij nog goed koelt.
Tip: bedenk van tevoren goed wat voor soort koelkast je wilt hebben op de camping. Het gaat daarbij niet alleen om de grootte, maar ook om de maximale koeltemperatuur. Wil je geen koelkast of koelbox meenemen? Op veel campings kun je gebruikmaken van een gezamenlijke koelkast of koelkluis.
Elektrische kachel of gaskachel tweedehands kopen
Ga je voor het eerst kamperen buiten het hoogseizoen of in een kouder land, dan is een gaskachel of elektrische kachel geen overbodige luxe. Ook deze moet je goed van tevoren laten testen en controleren op eventuele lekken.
Gebruikte onderdelen voor camper of caravan
Is er iets kapot aan je eigen caravan of camper? Mis je een onderdeel, zoek je nog een disselbak of disselslot of wil je graag uitbreiden met bijvoorbeeld een fietsendrager? Sluiten de ramen van de caravan niet meer goed of is het slotje stuk? Verschillende onderdelen van de camper of caravan kun je heel goed tweedehands kopen, zeker als ze wat ouder zijn. Misschien ben je zelf handig en kun je het makkelijk vervangen, maar je kunt ook langsgaan bij een dealer of garage, die helpen je graag met het vervangen van een onderdeel.
Let er wel goed op dat het past bij het merk en model dat je zelf hebt. Een tweedehands raam voor de caravan kun je prima kopen, maar je wilt niet dat het gaat lekken of tochten. En die tweedehands luifel voor de camper moet natuurlijk ook wel precies passen. Veel echte kampeerders zijn goed op de hoogte van de afmetingen van de spullen die ze verkopen.
Tweedehands slaapzak en luchtbed
Wil je een luchtbed of slaapzak tweedehands kopen? Dat kan, maar houd hierbij wel vast aan je eigen voorkeuren en let op de hygiëne. Hoe langer een slaapzak gebruikt wordt, hoe dunner hij wordt. Dat kan zorgen voor warmte- en ventilatieverlies. Luchtbedden kunnen ook slijten of lek raken. Misschien kun je deze twee producten dus toch beter nieuw kopen of lenen van iemand die je goed kent. Tip: let bij het kopen van slaapspullen echt goed op comfort. Een campingtafeltje dat misschien een klein beetje wankel is, bederft de kampeerpret niet. Dat is wel op te lossen. Maar iedere ochtend stijf of koud wakker worden omdat je een verkeerde slaapzak, luchtbed of matje hebt gekozen, is minder prettig.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Koop jij je kampeerspullen nieuw of tweedehands? Wat is jouw beste kampeeraankoop?
Laatste reacties