Wat te doen bij storm op de camping?
2 augustus, 2023 | Update: 12 augustus, 2024
Hoewel onweer een prachtig natuurlijk fenomeen is, kan het ook gevaarlijk zijn, vooral als je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Hoe ga je om met onweer op de camping? Hoe veilig ben je in een tent, vouwwagen, camper of caravan? En wat te doen bij forse hagelbuien? Lees verder om alles te weten te komen.
Onweer kan plotseling ontstaan
Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je bent aan het genieten van een zonnige dag in Italië of Frankrijk, maar binnen enkele minuten slaat het weer om. En daar zit je dan, in je tent of caravan, midden in het onweer. Het gebeurde vorige zomer in Noord-Italië, waar noodweer tot enorme schade geleid heeft bij campinggasten.
De oorzaak? Onweer kan opeens tot stand komen wanneer warme lucht snel opstijgt en langs koude lucht ‘schuurt’ die rap daalt. Deze wrijving zorgt ervoor dat de wolken elektrisch geladen worden. Het ontladen van deze elektriciteit naar de aarde of andere wolken resulteert in bliksem. Door de snel dalende, koude lucht kan de temperatuur tijdens een onweersbui soms wel 10 tot 15 graden dalen.
Wanneer moet je schuilen?
Het lastigste aan een onweersbui op de camping is weten wanneer je dekking moet zoeken. Een goede vuistregel is: wanneer er minder dan tien seconden zitten tussen bliksem en donder is het tijd om een veilige plek op te zoeken.
Omdat licht sneller reist dan geluid, zie je bliksem eerder dan dat je het hoort. Geluid legt 1000 meter af in drie seconden. Als er dus tien seconden tussen de flits en de knal zitten, is het onweer op ongeveer 3 kilometer afstand. Je hebt dan nog voldoende tijd om een veilige plek op de camping op te zoeken.
Hoe veilig ben je bij onweer op de camping?
Hoe veilig je bent tijdens onweer op de camping is helemaal afhankelijk van het soort accommodatie dat je hebt. We lichten daarom de meest voorkomende opties toe.
Met onweer in een tent of vouwwagen
Een tent of vouwwagen biedt geen enkele beveiliging tegen onweer. De ijzeren of aluminium stokken zullen een inslag eerder zelfs aantrekken. Bij onweer moet je dus nooit in de tent of vouwwagen blijven. Als je in een tent of vouwwagen kampeert is de beste optie dus schuilen in een gebouw, bijvoorbeeld het recreatiegebouw, restaurant of sanitairgebouw. Of in de camper of caravan van andere campinggasten.
Caravans en campers: veiliger, maar toch niet raadzaam
Caravans en campers zijn een ander verhaal. Wanneer de constructie van de caravan of camper voor het grootste deel van staal of aluminium is ben je redelijk veilig. Toch is schuilen in een gebouw altijd een betere keuze. De caravan of camper zal de bliksem geleiden en in de grond laten verdwijnen, het zogeheten Faraday-kooi effect. Is de caravan of camper grotendeels van polyester, dan moet je een veilig heenkomen zoeken in een gebouw.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Onweer kan een kampeertrip spannend maken, maar met de juiste voorbereiding weet je precies wat je moet doen. Daarom enkele handige tips:
- Maak een plan: bespreek van tevoren wat jullie gaan doen bij onweer. Zo voorkom je paniek en weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt.
- Houd het weer in de gaten: houd dus het weer om je heen in de gaten en begin de afstand te tellen zodra je de eerste flitsen ziet. Dan weet je of het onweer naar je toekomt of van je afgaat.
- Schuilen: wanneer het onweer op minder dan 3 kilometer afstand is, kun je het beste een veilig onderkomen opzoeken. De beste plaatsen hiervoor zijn je camper of caravan wanneer deze voornamelijk van staal of aluminium is, of een gebouw zoals de receptie, het restaurant of het toiletgebouw. In het geval van onweer kun je ook in de auto schuilen. Dit is, echter verstandig bij hagel.
- Zet de auto bij de tent: kampeer je met de tent? Zorg dan dat de auto in de buurt staat. Dan kun je veilig schuilen in de auto als er onweer wordt verwacht.
- Klap (schotel)antennes in: hoe minder er uitsteekt van je caravan of camper, hoe kleiner de kans op inslag. Let op: ga dit niet tijdens het onweer nog doen.
Blikseminslag in de auto: het Faraday-kooi effect
De auto is nog steeds een van de veiligste plekken om te zijn tijdens een onweersbui. Dit komt door iets dat bekend staat als het ‘Faraday-kooi-effect’. De metalen carrosserie van de auto fungeert als een geleider, waardoor de elektriciteit van de bliksem rondom de auto wordt geleid en vervolgens naar de grond wordt afgevoerd. De elektriciteit verdwijnt dus via de auto naar de grond en raakt de mensen die erin zitten niet.
Het is belangrijk om te onthouden dat je tijdens een onweersbui in de auto moet blijven met de ramen en deuren gesloten. Vermijd het aanraken van metalen onderdelen! Hoewel een blikseminslag in je auto schade kan veroorzaken aan de elektronica, is de kans op persoonlijk letsel minimaal dankzij dit beschermende effect.
Wat moet je doen bij hagel?
Hagel kan verrassend en destructief zijn tijdens een kampeertrip. De plotselinge en hevige neerslag van ijsballen kan schade toebrengen aan je auto, caravan of camper en overig kampeermateriaal. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als je er onbeschermd in terechtkomt.
Als er hagel wordt voorspeld is het belangrijk om je kampeerplek zo goed mogelijk voor te bereiden. Zorg ervoor dat alle losse items, zoals stoelen, tafels en grills, veilig zijn opgeborgen of vastgezet. Hagel komt vaak in combinatie met een hevige storm, dus losse voorwerpen kunnen worden weggeblazen of beschadigd raken.
Als je een voortent of luifel hebt, zorg er dan voor dat deze goed is afgespannen en dat er geen plekken zijn waar water en hagel zich kunnen ophopen. Een zware ophoping van hagel kan de structuur van je tent of luifel beschadigen.
Als je in een tent kampeert, is het het beste om een steviger onderkomen te zoeken, bij voorkeur een gebouw op de camping. Een tent biedt weinig bescherming tegen de harde inslag van hagelstenen. Een auto is een optie bij ‘normale’ hagel, maar let op dat bij extreme hagel zelfs de autoruiten kapotgeslagen worden. Er zijn vele verhalen bekend van hagelstormen met hagelstenen ter grootte van een tennisbal. In deze situatie is ook een auto niet veilig. Een tip om het dak van je auto toch nog enigszins te beschermen: bind een stevig luchtbed aan het dak.
Hagelschade
Benieuwd wat te doen bij hagelschade? Als je auto, caravan of camper na een hagelbui beschadigd is, is het belangrijk om eerst te bepalen of je nog veilig naar huis kunt rijden. Schade aan het dak of de carrosserie kan thuis worden hersteld, maar een kapotte voorruit moet eerst worden gerepareerd. Neem in dat geval altijd eerst contact op met de alarmcentrale, die je kan helpen met lokale schadeherstellers.
Maak ook foto’s van de schade zodra de hagelbui voorbij is als bewijs. Houd er rekening mee dat schade veroorzaakt door storm of hagel niet gedekt is door een WA-verzekering, maar wel door een WA Plus beperkt casco-verzekering.
Harde wind en windstoten: wat te doen?
Op de camping kun je ook te maken krijgen met harde wind en soms zelfs windstoten. Hoe houd je je kampeerspullen veilig in deze situaties? Bij harde wind is het belangrijk om je kampeermiddel stevig te verankeren. Zorg ervoor dat tenten, vouwwagens, campers en caravans stevig zijn opgezet en goed zijn vastgezet met haringen, scheerlijnen of gewichten. Controleer regelmatig of alles nog goed vastzit, vooral als de windkracht toeneemt.
Ook is het raadzaam om luifels, voortenten en andere losse onderdelen op te rollen en op te bergen. Op die manier voorkom je dat ze beschadigd raken of zelfs worden weggeblazen door harde windstoten. Blijf ook alert op overhangende takken of andere objecten in de omgeving die bij harde wind mogelijk een gevaar kunnen vormen.
Bij extreme wind is het verstandig om zoveel mogelijk in je kampeermiddel te blijven. Zorg ervoor dat alle ramen, deuren en ventilatieopeningen gesloten zijn om te voorkomen dat er wind of stof naar binnen komt. Mocht je in een tent kamperen, overweeg dan om tijdelijk naar een gebouw op de camping te gaan of naar de camper of caravan van een medekampeerder totdat de wind weer gaat liggen.
Kan een camper of caravan omwaaien?
Een correct beladen, moderne camper of caravan kan bij zeer zware wind (harder dan windkracht 8,5) inderdaad zijdelings verplaatsen of zelfs omwaaien, al komt dit weinig voor. Met name wanneer je camper of caravan stilstaat wordt de kans kleiner. Bij zwaar weer kun je daarom beter niet de weg op gaan.
Laat een reactie achter
Heb jij nog goede tips bij onweer op de camping? Deel ze dan zeker hieronder voor jouw medekampeerder!
3 Reacties
Het beste is om alle (voor)tenten en luifels aan caravans af te breken. Kijk maar hoeveel schade er is aan (voor)tenten na storm Poly. Hoe rot ook, al die bouwsels voor seizoenplaatsen zijn niet opgewassen tegen dergelijke weersomstandigheden.
Ik lees goed verankeren van je voortent of tent.
Heel belangrijk, misschien wel het belangrijkste is om te zorgen dat de wind niet in de tent kan komen.
Dus alles goed gesloten te houden.Dus luifels en dergelijke altijd verwijderen.
Storm banden gebruikt, wat vaak niet echt extra helpt , want normale scheerlijnen zijn sterk genoeg.
Wel zogen dat de scheerlijnen goed verankerd zijn.
Bij gebruik van stormbanden, niet over liggende palen spannen, deze zijn daar niet tegen bestand.
Met vriendelijke groet,
Nol Berens
Bij de Isabella tenten worden stormbanden geleverd, die je in de tentspant, in de hoeken van de tent recht de grond in. Deze tent heeft flink wat storm gehad. Maar nog steeds heel.
Dus stormbanden binnen in de tent zijn zeker nuttig