Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt tijdens het kamperen?

22 november, 2024

Kamperen in de natuur is een leuke manier om samen met je gezin te ontspannen. Maar met de terugkeer van de wolf in Nederland neemt ook de bezorgdheid toe. Wat als je een wolf tegenkomt tijdens het kamperen of wandelen? En wat moet je doen als je je hond bij hebt? In dit blog geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen en geef ik je praktische tips om veilig te blijven en volop te genieten van de natuur.

Inhoudsopgave

Samengevat

De wolf is terug in Nederland en vormt over het algemeen geen bedreiging voor mensen. Het zijn nieuwsgierige maar ook voorzichtige dieren die mensen meestal vermijden. Mocht je toch een wolf tegenkomen, bijvoorbeeld op de Veluwe, Het Drents-Friese Wold of de Utrechtse Heuvelrug, blijf dan kalm, laat weten dat je er bent en geef het dier de ruimte. Ook belangrijk: houd je hond altijd aangelijnd in wolvengebieden en vermijd geurige etenswaren.

Ondanks de aanwezigheid van de wolf is kamperen in Nederland niet minder veilig of minder leuk. Sterker nog, het is een teken dat het goed gaat met de natuur!

Hoe gevaarlijk is de wolf voor mensen?

Het is je vast niet ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Maar hoe gevaarlijk is de wolf eigenlijk voor mensen? Hoewel sprookjes en andere populaire verhalen ons iets anders doen geloven, zien wolven mensen niet als prooi.

Wolvenexperts beschrijven de dieren als nieuwsgierig maar ook voorzichtig. Aanvallen op mensen zijn wereldwijd zeldzaam. In Europa zijn zelfs maar enkele gevallen bekend, en die werden vaak veroorzaakt door specifieke omstandigheden zoals eenzaamheid of ziektes bij het dier.

een wolf in het bos

De wolf is sinds een aantal jaar weer terug in Nederland.

Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?

Kom je toch een wolf tegen tijdens je kampeervakantie of wandeling? Geen paniek! Het is belangrijk om kalm te blijven. Hier zijn zes stappen om te volgen als je oog in oog komt te staan met een wolf:

  1. Blijf rustig en houd afstand
    Probeer de wolf met rust te laten en geef hem de ruimte om door te lopen. Wolven zijn meestal banger voor mensen dan andersom, en in de meeste gevallen zal de wolf zelf weglopen.
  2. Loop of ren niet weg
    Hoewel je instinct misschien zegt om weg te rennen, is dit geen goed idee. Door te rennen wek je het jachtinstinct van de wolf op, net zoals bij honden. Blijf liever op je plek staan en wacht af.
  3. Maak je aanwezigheid kenbaar
    Als de wolf dichterbij komt, maak dan geluid of zwaai je armen om jezelf groter te maken. Wolven zijn gevoelig voor menselijke signalen en nemen vaak afstand als je luid en duidelijk laat zien dat je er bent.
  4. Neem honden aan de lijn
    Wolven kunnen honden als concurrenten of potentiële bedreigingen zien. Houd je hond aan de lijn, zeker in wolvengebieden.
  5. Voorkom geurige etenswaren
    Zorg ervoor dat etenswaren goed verpakt zijn en vermijd het achterlaten van voedselresten in de natuur. Dit trekt niet alleen wolven aan, maar ook andere dieren.
  6. Meld de ontmoeting
    Heb je een wolf gezien? Meld dit bij het BIJ12 Wolvenmeldpunt, een instantie die wolvenwaarnemingen bijhoudt. Dit helpt de aanwezigheid en het gedrag van wolven in Nederland beter in kaart te brengen. Ook sporen van een wolf of de resten van een wildprooi kun je hier melden.

Campings op de Veluwe

pootafdruk van een wolf in het zand

Wolfsspoor in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Hoe groot is de kans dat je een wolf tegenkomt?

Hoewel er steeds meer wolven in Nederland zijn, blijft de kans dat je tijdens een wandeling daadwerkelijk een wolf ziet relatief klein. Wolven zijn nachtelijke dieren en mijden drukke gebieden.

Mocht je toch een wolf zien, dan is dit vaak een jong dier dat op zoek is naar zijn eigen plek. Dat er een kans bestaat dat je een wolf tegenkomt maakt kamperen of wandelen in sommige gebieden wel extra spannend.

Waar kun je een wolf tegenkomen in Nederland?

Het is goed om te weten in welke gebieden je extra voorzichtig moet zijn. Wolven in Nederland komen voornamelijk voor:

  • Op de Veluwe: hier zijn meerdere wolvenroedels gevestigd. In gebieden zoals de Veluwezoom en Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je mooie wandelingen maken en wolfssporen tegenkomen.
  • In Drents-Friese Wold: dit uitgestrekte natuurgebied is de thuisbasis van een roedel wolven. Met meer dan 130 kilometer aan wandelpaden heb je hier de ruimte om te genieten van de natuur.
  • Op de Utrechtse Heuvelrug: ook op de Utrechtse Heuvelrug worden af en toe wolven gezien. Het natuurgebied Heidestein en het nabijgelegen landgoed Bornia zijn bekende locaties waar wolven recent zijn gezien.


Gezonde natuur voor mens en dier

Wolven zijn doorgaans mensenschuw. Toch zijn er uitzonderingen waarbij wolven dichterbij komen. Dit komt soms doordat ze door mensen zijn gevoerd of gewend zijn geraakt aan menselijke aanwezigheid. Het is belangrijk om deze gewenning te voorkomen, omdat een wolf die niet bang is voor mensen sneller in conflict kan komen met hen. Probeer een wolf dus nooit te lokken of te voeren.

De aanwezigheid van wolven hoeft kamperen in Nederland niet minder veilig of minder leuk te maken. Met enkele voorzorgsmaatregelen en door je bewust te zijn van wat je moet doen als je een wolf tegenkomt, kun je zonder zorgen genieten van het buitenleven. Wolven spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en zijn een teken dat het goed gaat met de natuur in Nederland!

Campings op de Utrechtse Heuvelrug

We hebben ervoor gekozen om de reacties op deze blog uit te schakelen. Ga je op reis naar een gebied waar wolven voorkomen? Gebruik je gezonde verstand en informeer je goed over de lokale maatregelen voor een veilige en fijne ervaring.

  • Auteur: Paul
  • Kamperen doe ik graag. Nu nog in een tent, maar ‘later als ik groot ben’ het liefst met een eigen camper. Die parkeer ik dan aan het strand, tussen de bergen of dichtbij een toffe stad. Ik ben graag actief bezig, maar met een goed boek op de camping maak je mij ook erg gelukkig.