3x winters BBQ-recept voor op de camping
30 september, 2024
De winterse kou hoeft geen belemmering te zijn voor een gezellige barbecue! Sterker nog, het is de perfecte gelegenheid om te genieten van verwarmende, smaakvolle gerechten die de kou op afstand houden. Of je nu een weekend gaat kamperen of langer gaat winterkamperen, deze drie winterse BBQ-recepten zijn ideaal voor de camping. Ze zijn eenvoudig, voedzaam en passen perfect bij de koudere dagen.
Inhoudsopgave
Geroosterde braadworsten met appel en ui
Ingrediënten: 4 personen
- 6 braadworsten (runder- of varkensworst)
- 2 appels
- 2 rode uien
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel bruine suiker
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Begin met het voorbereiden van de groenten. Schil de rode uien en snijd ze in dunne ringen. Was de appels, verwijder het klokhuis, en snijd de appels in dunne schijfjes.
- Steek de barbecue aan en wacht tot deze volledig opgewarmd is. Plaats de braadworsten op het rooster en gril ze ongeveer 12-15 minuten, waarbij je ze regelmatig omdraait zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden en volledig gaar zijn.
- Terwijl de worsten grillen, verhit je olijfolie in een koekenpan of gietijzeren skillet boven de barbecue. Voeg de uienringen toe en bak deze ongeveer 8-10 minuten tot ze goudbruin en zacht worden.
- Voeg de appelschijfjes toe aan de uien, samen met de balsamicoazijn en bruine suiker. Laat alles nog 5-7 minuten sudderen, tot de appels zacht zijn en het geheel een mooie karamelsaus is.
- Serveer de braadworsten met de gekarameliseerde appel en uien.
Tip: serveer met geroosterd brood van de BBQ voor wat extra crunch. Een warme appelcider past ook echt goed bij de winterse sfeer!
Gegrilde zalm met honing-mosterd saus van de BBQ
Ingrediënten: 4 personen
- 4 zalmfilets
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels Dijonmosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper
- Citroenpartjes
Bereiding:
- Neem een middelgrote kom en voeg de honing, Dijonmosterd, olijfolie, zout en peper toe. Roer alles goed door met een garde of een lepel totdat je een gladde marinade hebt.
- Leg de zalmfilets met de huidzijde naar beneden op een stuk aluminiumfolie. Zorg ervoor dat het stuk folie groot genoeg is om de filets helemaal in te kunnen pakken.
- Gebruik een lepel of kwast om de marinade goed over de zalm te verdelen. Zorg ervoor dat je zowel de bovenkant als de zijkanten goed insmeert.
- Vouw de aluminiumfolie voorzichtig dicht om een pakketje te maken. Zorg ervoor dat de randen goed dicht zijn, zodat het niet gaat lekken.
- Zet de barbecue aan en laat deze volledig opwarmen. Leg het pakketje met de zalm voorzichtig op de grill. Sluit de deksel van de barbecue en laat de zalm 15-20 minuten grillen.
- Na 15-20 minuten kun je voorzichtig een hoekje van het pakketje openen om te controleren of de zalm gaar is. Hij moet lichtjes uit elkaar vallen wanneer je er met een vork in prikt.
- Haal het pakketje van de BBQ en laat het een minuut of twee rusten. Serveer de gegrilde zalm met partjes citroen voor een frisse smaak.
Tip: serveer de zalm met geroosterde groenten, zoals paprika of courgette, voor extra smaak en kleur. Een frisse witte wijn of een kruidige gember-citroeninfusie zijn heerlijke drankjes die perfect passen bij dit gerecht.
Geroosterde wortelen en pastinaak (vegetarisch)
Ingrediënten:
- 2 stuks bospeen
- 4 stuks pastinaak
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
Bereiding:
- Schil de bospeen en pastinaak en snijd ze in lange, gelijkmatige reepjes (ongeveer 1 cm dik).
- Doe de reepjes in een grote kom. Voeg de olijfolie toe en hussel goed door, zodat de reepjes gelijkmatig bedekt zijn. Bestrooi met zout naar smaak en meng goed.
- Neem een stuk aluminiumfolie en vouw dit, met de groenten er in, tot een pakketje, of gebruik een aluminium bakplaat om de groenten gelijkmatig te garen en te voorkomen dat ze door de grill vallen. Zorg voor voldoende ruimte zodat de groenten kunnen stomen.
- Grill de groenten gedurende 40 minuten op de barbecue, draai het pakketje na 20 minuten om voor een gelijkmatige garing.
- Controleer na 40 minuten of de wortelen en pastinaak gaar zijn; ze moeten zacht en licht gekarameliseerd zijn. Als je ze extra wilt stomen, leg het pakketje terug op de BBQ en sluit de deksel. Laat nog eens 10-20 minuten staan tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt.
Tip: voeg een handvol walnoten of pecannoten toe aan het groentepakket voor extra crunch en smaak. Een lichte, fruitige rode wijn of een frisse citroen-munt mocktail is een perfecte aanvulling bij de geroosterde groenten.
Met deze 3 winterse BBQ-recepten maak je in een mum van tijd heerlijke en verwarmende gerechten op de camping. Of je nu gaat voor de geroosterde braadworst met appel en ui, gegrilde zalm met honing-mosterd saus, of de zoete wortelen en pastinaak, elk gerecht zorgt voor die gezellige barbecue sfeer, zelfs als het koud is. Trek je warme kleren aan, steek de barbecue aan en laat je verassen door de smaken van de winter.
Heb jij nog winterse BBQ gerechten voor op de camping? Laat het ons weten in de reacties!
Campings die je het hele jaar kunt bezoeken
Het hele jaar door kamperen kan prima. Zie je jezelf al zitten op een camping in bijvoorbeeld Zuid-Spanje, Benidorm of de Algarve? Winterkamperen wordt steeds populairder en er zijn veel campings die het hele jaar door geopend zijn. Ideaal om ook tijdens de winter er lekker op uit te gaan!
Een greep uit onze wintercampings
Bekijk alle campings geopend in de winter
Bij lage temperaturen horen lage prijzen!
Wil je deze winter voordelig overwinteren op campings in Zuid-Europa? Met CampingCard ACSI Digitaal ontvang je tot maar liefst 60% korting per overnachting op campings in Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Kroatië en Griekenland. Dankzij de acht vaste lage overnachtingstarieven per land bespaar je al snel op je verblijf. En het beste nieuws? Je verdient de kaart binnen vier nachten terug! De digitale versie is altijd binnen handbereik op je smartphone en hij werkt zelfs offline. Winterkamperen? Dat doe je met korting!
Laatste reacties