De lekkerste zoete desserts in Europa!
14 januari, 2020
Weet je waar ik het meest van geniet als ik op vakantie ben? Het eten! In Spanje eet ik het liefst heel de dag door tapas, in Italië ga ik op zoek naar het beste ijs en in Frankrijk kan ik zo’n stinkkaasje niet weerstaan! Maar voor mij is de pièce de résistance, het hoogtepunt van een driegangendiner; het dessert! Dus ik neem je mee naar de wereld van de heerlijkste desserts in Europa. Begin alvast maar met watertanden.
1. Crema catalana in Barcelona
Dit is het Spaanse broertje van de Franse crème brûlée; crema catalana. Een traditioneel gerecht dat als sinds 1324 wordt gemaakt en dit heerlijke toetje staat op bijna iedere menukaart in Catalonië. Het wordt doorgaans gemaakt met melk, maïzena, een kaneelstokje en eventueel steranijs en sinaasappel of citroen. Uiteindelijk wordt met een hete vlam de bovenkant gekarameliseerd. Dit is smullen! Voor de beste crema catalana ga je naar Bodega La Puntual.
Recept: hier vind je een recept voor crema catalana.
2. Île flottante in Parijs
Île flottante betekent letterlijk drijvend eiland en deze naam heeft alles te maken met het uiterlijk van het dessert. Een luchtige meringue drijft op een crème anglaise (een soort vanillesaus). Dit toetje wordt vaak nog overgoten met karamelsaus, verse vruchtjes en nootjes. Het is een behoorlijk zoet toetje, maar toch licht en luchtig. Je kunt ‘m onder andere uitproberen in restaurant La fontaine de Mars. Ga je liever voor een andere klassieker zoals crème brûlée of een chocolademousse? Dan zit je bij La fontaine de Mars ook goed!
Recept: maak zelf Île flottante met dit recept.
3. Rote Grütze in Berlijn
Een populair nagerecht in het noorden van Duitsland en vooral in de zomer lekker verfrissend. Een verrukkelijke combinatie van rood fruit en ijs, rijstpudding of vanillesaus! Aardbeien, frambozen, kersen en bramen worden gekookt samen met wat gelatine en dat maakt een heerlijk zachte ‘pudding’. Een traditionele versie, volgens oma’s recept, kan je proeven bij eethuis Schoneberger Weltlaterne.
Recept: nog nooit Rote Grütze gegeten? Maak het dan zelf met dit recept.
4. Sticky toffee pudding in Londen
Een donker cakeje onder andere gemaakt met gehakte dadels, gedrenkt in een toffee-saus. Het is onmogelijk om hier niet van te houden! In Londen kan je op vele plekken Sticky toffee pudding eten, maar dit is misschien wel de beste plek: Rules. Het oudste restaurant in Londen! Hier krijg je voor £8,50 (ongeveer €10) een meesterstuk, de Rules Sticky Toffee Pudding met walnoten en crème fraîche. Smakelijk.
Recept: een recept voor Sticky Toffee Pudding uit het Verenigd Koninkrijk.
5. Trdelník in Praag
Eigenlijk is dit geen toetje, want het vult enorm en je kunt het classificeren als street food. Maar Trdelník is te lekker om niet te noemen. Van deeg worden er dunne stroken gesneden. Die stroken worden vervolgens door (kaneel)suiker gerold en om een buis of stok gewikkeld. De stok met de Trdelník wordt al draaiend boven hete kolen gebakken. Daarna komt er nog een laagje met nootjes, kaneel en suiker overheen en het is klaar om opgepeuzeld te worden. Ben je in de zomer in Praag, kies dan voor ijs als extra vulling!
Recept: een tongbreker, maar zo lekker! Het recept voor Trdelník.
Ik heb nu maar vijf van mijn favoriete zoete desserts gedeeld. Maar er zijn er zoveel meer! Wat dacht je van Cannoli in Italië, Pasta de nata in Portugal of Kaiserschmarrn in Oostenrijk. Wat is jouw favoriete vakantiedessert? En wat is jouw beste recept? Deel het met ons!
Laatste reacties