Een reis door de campinggeschiedenis: Camping de la Baie
14 juni, 2022
In 1954 start Pierre Bernard een camping bij de boerderij in het Bretonse plaatsje La Trinité-sur-Mer. Hoewel starten … ? Eigenlijk ontstaat de camping spontaan, omdat mensen komen vragen of ze hun tent in het veld mogen opzetten. De kampeerders zijn welkom en de familie verkoopt ze wat melk en groente. Als de kampeerders blijven komen, ontstaat er een camping met nieuwe diensten zoals een bar en de verkoop van brood.
Het kampeergedeelte van Camping de La Baie groeit door en de tenten en caravans vervangen langzaamaan de weilanden met koeien. In 1974 worden er een minigolfbaan en een tennisveld aangelegd. En in 1976 neemt de oudste zoon Christian met zijn vrouw Solange de camping over. Zij leggen de huidige infrastructuur aan, met de kampeerplaatsen, paden en wegen op de camping. In de jaren die volgen wordt de camping verbeterd en worden voorzieningen uitgebreid. De campingwinkel, bar, receptie en het sanitair worden onder handen genomen. In 1978 krijgt Camping de la Baie drie sterren en in 1984 worden dat er vier.
De camping blijft met de tijd meegaan. Er komt een tv-ruimte, een multisportveld en animatie voor kinderen. En heel belangrijk: in 1990 volgt de aanleg van een verwarmd zwembad met glijbaan. Vervolgens komen in 2002 de eerste mobilhomes en wordt er in 2012 een wifinetwerk aangelegd. In 2018 komen er lodgetenten bij en in 2020 een mobilhome die toegankelijk is voor mensen met een handicap.
Gezond boerenverstand
Ondertussen is de camping in 2015 overgegaan op de volgende generatie. Solen, een van de dochters van Christian en Solange, zegt haar baan in de financiële wereld gedag en neemt samen met
haar man Gildas het bedrijf over. Samen pakken ze de gevarieerde taken op die horen bij het runnen van een camping. Van reserveringen, boekhouding en marketing tot het runnen van de winkel en bakkerij. Solen vindt het mooi om in de traditie van een familiebedrijf te staan.
Het runnen van een camping is ondertussen wel veranderd. Vroeger bereidde haar grootmoeder nog ontbijt, lunch en avondeten voor al het personeel, voornamelijk studenten. Die aten samen in de keuken van het gezin. Dat is nu anders. Ook zijn er meer regels voor de administratie en stellen de gasten hogere eisen. Toch blijft de benadering van grootvader Pierre een bron van inspiratie. En niet in de laatste plaats vanwege wat in het Frans heet ‘le bon sens agricole’, ofwel het gezonde boerenverstand. Zo legde Pierre al lang geleden een put aan om regenwater op te vangen. Het water van die put wordt nog steeds gebruikt voor de toiletten en de planten. Grootvader wist dus al lang wat duurzaamheid was.
Nog meer geschiedenis
De komende weken nemen we je mee naar nog meer stukjes Europese campinggeschiedenis. Lees bijvoorbeeld meer over de geschiedenis van de Nederlandse camping Noetselerberg en de Italiaanse Camping Bergamini. Wat zijn jouw mooiste en eerste kampeerherinneringen? Laat het ons weten in een reactie.
Laatste reacties