Koken in een stacaravan: heerlijke campingrecepten
23 juli, 2024
Op de camping genieten van culinaire hoogstandjes? Het kan in een stacaravan! Deze praktische accommodaties komen met eigen keukentje, waar je (bijna) net zo uitgebreid kunt koken als thuis. In dit blog deel ik handige tips en creatieve recepten die je helpen om het meeste uit je knusse stacaravan-keuken te halen. Dus trek je kookschort aan, haal de pannen tevoorschijn en ervaar koken in een stacaravan!
Inhoudsopgave
Het ACSI Campingkookboek
Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor lekkere, snelle gerechten voor op de camping? Bekijk dan het ACSI campingkookboek, vol met handige maaltijden voor wanneer je beperkte ruimt hebt in je kampeermiddel. De gerechten zijn net zo lekker als wanneer je ze thuis maakt tijdens een warme zomeravond. Benieuwd wat je kunt verwachten in het kookboek? Ik zet een paar leuke gerechten voor je op een rij.
Pasta di Salame: genieten op zijn Italiaans
Met dit eenvoudige gerecht heb je binnen een handomdraai een Italiaans gerecht op tafel staan. Het is een handig gerecht voor kampeerders die snel en gemakkelijk willen genieten van een smaakvolle maaltijd. De smaken van tomaat, oregano, salami en Parmezaanse kaas zorgen voor een heerlijke afsluiter van een ontspannen vakantiedag.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 salamiworst
- 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 15 gram verse oregano
- 100 ml droge witte wijn
- 500 gram Passata di pomodoro
- 400 gram pasta
- 15 gram verse peterselie
- Snufje peper
- 45 gram Parmigiano Reggiano flakes
En zo maak je het:
- Snijd de salami in dobbelsteentjes van een halve centimeter.
- Bak de salami in eigen vet. Snijd ondertussen de sjalotjes, plet de tenen knoflook en snijd deze fijn.
- Voeg de knoflook, sjalotjes en verse blaadjes oregano toe.
- Fruit het geheel en blus af met de witte wijn.
- Voeg de Passata toe zodra de witte wijn is ingetrokken. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de pasta af en voeg de helft van de saus toe aan de pasta. Roer de pasta goed door.
- Voeg de peterselie toe en serveer in diepe borden. Verdeel het restant van de saus over de borden en bestrooi eventueel met de flakes en verse peper.
Bereidingstijd: 30 minuten
Paella (met een twist): het nationale gerecht van Spanje
Dit klassieke Spaanse gerecht past perfect bij een ontspannen avond in de stacaravan. Deze smakelijke rijstschotel, gevuld met zeevruchten of kip en verse groenten, brengt de smaken van Spanje naar de camping. Met zijn kleurrijke presentatie en rijke smaak is paella een feestelijke maaltijd die makkelijk te bereiden is vanuit jouw stacaravan!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 300 gram gele rijst
- 1 bouillonblokje
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 175 gram doperwten
- 1 fuetworst
- 250 gram cherrytomaten
- 450 gram gemengde zeevruchten
En zo maak je het:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg een bouillonblokje toe.
- Snijd de uien in kleine stukjes. Plet de knoflook en snijd ook deze in kleine stukjes.
- Verhit in een wok de olijfolie en voeg hier de knoflook en ui aan toe.
- Voeg vervolgens het bouillonblokje en de doperwten toe.
- Laat het koken en gaar worden. Snijd ondertussen de fuet in stukjes. Snijd ook de tomaten in stukjes.
- Doe dit samen met de zeevruchten in de pan erbij en laat het nog even meekoken.
Bereidingstijd: 30 minuten
Chicken Hawaïii: een creatief zomergerecht
Deze zoete maaltijd is de perfecte afsluiter van een warme dag op de camping. Een halve ananas gevuld met gerookte kip, feta, bleekselderij, rode paprika, bosui, veldsla en knapperige cashewnoten: hoe zomers wil je een gerecht hebben?
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 ananas
- 250 gram gerookte kip
- 100 gram feta
- 4 stengels bleekselderij
- 1 rode paprika
- 1 bosui
- 75 gram veldsla
- 50 gram cashewnoten
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels yoghurt
- 2 theelepels kerrie
- 1 stokbrood
En zo maak je het:
- Snijd de ananas in stukjes en doe die in een schaal.
- Snijd vervolgens de kip, feta, bleekselderij, rode paprika en bosui in stukjes. Doe die bij de ananas.
- Voeg vervolgens de veldsla toe en meng het geheel.
- Meng in een aparte kom de mayonaise en de yoghurt met de kerrie. Meng dit door de salade.
- Garneer met de cashewnoten.
- Snijd het stokbrood en serveer dit bij de salade.
Bereidingstijd: 30 minuten
Stacaravan-kooktips
Ga je binnenkort op campingvakantie in een stacaravan? Keukens in stacaravans zijn uitgerust met allerlei accessoires. Maar met wat voorbereiding maak je het koken nog makkelijker! Neem bijvoorbeeld je eigen kruiden mee, zodat je die niet hoeft te kopen op vakantie. En heb je een onmisbare pan, zoals je eigen wok of grillpan? Neem die dan mee, zodat je voor elk gerecht de juiste pan bij de hand hebt.
Probeer maaltijden van tevoren te plannen zodat je houdbare ingrediënten vanuit huis mee kunt nemen, of in de aanbieding kunt kopen voordat je op vakantie gaat. Neem ook een paar bakjes mee om kliekjes makkelijker tebewaren. Veel gerechten, ten slotte, geef je een eigen twist met bijvoorbeeld worst of kaas uit de streek. Houd je ogen hier dus voor open wanneer je op een markt of in een winkel bent!
Boek een stacaravan
Ben je na het zien van deze gerechten enthousiast geworden over het koken in een stacaravan? Bekijk dan nu alle campings met stacaravans!
Heb jij nog andere stacaravan-recepten of handige keukentips? Laat het weten in de reacties!
Laatste reacties