Geniet van natuur en historie in Drenthe
Een vakantie in Drenthe betekent veel natuurschoon, cultuur en historie. Stap terug in de tijd in een van de musea of bij de oeroude hunebedden. Geniet van de rust en stilte in de natuurgebieden of spring op de fiets en stop tussendoor voor een kopje koffie in schattige dorpjes als Dwingeloo of Rolde. In Drenthe valt heel veel te ontdekken!
Typisch Drents: schaapskooien en hunebedden
Met ruim 1.400 kilometer aan fietspaden is Drenthe een echte fietsprovincie. De paden leiden je door het Drentse landschap met heide, zandduinen, moerassen, meren en bossen. Nationaal Park Drents-Friese Wold is zelfs een van de grootste bosgebieden van Nederland. Met een beetje geluk kom je onderweg een grazende schaapskudde tegen. Of neem een kijkje bij een schaapskooi, waar de herder je graag meer vertelt over zijn bijzondere beroep.
Ook typisch Drents zijn de hunebedden, waarvan de meeste te vinden zijn in een lange strook tussen Assen en Emmen. De weg die hier doorheen loopt – de N34 – wordt niet voor niets Hunebed Highway genoemd. In deze omgeving vind je ook Nationaal Park Drentsche Aa. Volg de kronkelende beek en maak niet alleen kennis met prachtige natuur, maar ook met de kenmerkende Drentse es- of brinkdorpen als Zuidlaren en Grolloo.
Heden en verleden
Veen en turf speelden een belangrijke rol in de Drentse geschiedenis. In openluchtmuseum Veenpark en het Drents Museum in Assen kom je alles te weten over dit bruine goud. Maar niet alleen het verleden imponeert. In gezellige steden als Assen en Emmen is er op de markten en pleinen altijd wel iets te doen. Sowieso rondom het laatste weekend van juni, wanneer duizenden motorliefhebbers Assen bezoeken om te kijken naar de TT. Of bezoek Wildlands Adventure Zoo Emmen, waar je in één dag een reis door de hele (dieren)wereld kunt maken.
Droog in Drenthe
Drenthe is iets noordelijker gelegen, waardoor de temperatuur hier vaak net onder het gemiddelde van Nederland ligt. Doordat de zee hier wat minder invloed heeft op het klimaat, zijn ook de schommelingen in de temperatuur wel wat groter. Dit betekent vaak koudere winters en warmere zomers waarin – door de ligging verder landinwaarts – de kans op neerslag minder groot is dan bij de kust.