Zon, zee en natuur: kamperen in Portugal
Als je gaat kamperen in Portugal, kom je in het uiterste zuidwesten van Europa terecht. Dit buurland van Spanje is een populaire vakantiebestemming. Je kunt hier uitstapjes maken naar uitgestrekte stranden, bergen en pittoreske dorpjes. En dat veelal onder het genot van heerlijk weer. Dit is Zuid-Europa op zijn best!
Pracht en praal
Portugal heeft verschillende mooie steden. Neem bijvoorbeeld hoofdstad Lissabon. Hier staat het beroemde Hiëronymietenklooster, waar onder anderen ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven is. Het klooster staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker een bezoekje waard. Ook steden als Porto en Faro zijn erg geliefd. Bezoek Porto voor zijn oude centrum en natuurlijk een portproeverij. Ga je naar de Algarve? Neem dan een kijkje in Faro, waar je de oude binnenstad Cidade Velha met zijn hoge Middeleeuwse stadsmuren kunt bewonderen.
Zonnige dagen: het weer in Portugal
In het zomerseizoen valt er weinig regen in Portugal. Als je van warm weer houdt, is Portugal een goed vakantieland voor jou. In de zomer kan het in het binnenland wel boven 35 graden Celsius worden. In de winter is het ook nog aangenaam in verschillende delen van Portugal, zoals de Algarve. Toch kun je ook skiën in Portugal, bijvoorbeeld in Serra da Estrela. Er valt in het winterseizoen namelijk regelmatig sneeuw in de bergen. Sluit Portugal dus niet uit als wintersportbestemming!
Paradijs voor natuurliefhebbers
Bezoek je Portugal in de zomer en ben je een natuurliefhebber? Zoek dan een camping bij een van de prachtige natuurparken in het land. Zo ligt aan de grens met Spanje, bij de plaatsen Marvão en Castelo de Vide, het Natuurpark Serra de São Mamede. In dit bergachtige gebied vind je romantische watervallen, wilde dieren, zoals gieren en adelaars, en middeleeuwse kastelen en forten die hoog boven het landschap uittorenen. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende kasteel van Marvão. Wil j het nog hogerop zoeken? In Parque Natural da Serra da Estrela vind je de hoogste punt van Portugal. In het landschap van ruige rotsen, stenen en bergmeertjes kun je als wandelaar je hart ophalen. Helemaal in het noorden ligt het Nationaal Park da Peneda-Gerês . Hier kun je prachtig kanoën of raften.
Tanken
Benzine (Gasolina 95/98) met 5 of 10 procent ethanol (E5 of E10) is goed verkrijgbaar (wil je E10 tanken, controleer dan bij de vulopening, in de handleiding of bij je merkdealer of je auto hierop kan rijden; tank anders E5). Diesel (Diesel/Gasóleo) en lpg (Autogás) zijn ook goed verkrijgbaar. Voor het tanken van lpg wordt de Euronozzle-aansluiting gebruikt.
Opgelet! ‘Gasolina’ betekent benzine en ‘gasoleo’ is diesel! Tankstations zijn open van 7.00 tot 21.00 uur. Langs snelwegen en uitvalswegen van steden zijn tankstations meestal dag en nacht open. Er zijn ook tankstations met nachtautomaten.
Opladen
Er komen steeds meer laadpunten bij. De meeste vind je in en rond Lissabon.
Verkeersvoorschriften
Dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in het donker, in tunnels en op wisselstroken. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer dat op de rotonde rijdt, heeft voorrang. Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer (of maakt het voertuig plaats dat het gemakkelijkst kan uitwijken of terugrijden). Bestuurders mogen alleen handsfree bellen. Ook het dragen van oortjes of een hoofdtelefoon is voor hen verboden. Opgelet! Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,35 meter mogen niet voorin zitten; zij moeten achterin in een kinderzitje zitten (een baby in een zitje met de rug naar voren mag wel voorin).
Bijzondere voorschriften
Lading, zoals een fietsendrager met fietsen, mag niet uitsteken aan de zijkant en maximaal 45 cm uitsteken aan de achterkant. Op alle lading die uitsteekt, zoals een fietsendrager, moet een reflecterend wit bord van 50 x 50 cm met 3 rode schuine strepen worden aangebracht.
Je bent verplicht om andere weggebruikers met je alarmlichten te waarschuwen bij een file of ongeval. Op tolwegen zijn groen gemarkeerde rijstroken bestemd voor bestuurders die gebruikmaken van een automatisch betalingssysteem.
Verplichte uitrusting
Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn alleen verplicht in auto’s met een Portugees kenteken. Aangeraden wordt om veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden.
Caravan en camper
Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en 18,75 meter lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn).
Achter op een auto-caravancombinatie die langer is dan 12 meter, moeten reflecterende gele ECE 70-markeringsplaten met een rode rand worden aangebracht.
Fiets
Een fietshelm is alleen verplicht op een elektrische fiets. Bellen of appen op de fiets is verboden. Ook het gebruik van oortjes of een hoofdtelefoon is verboden. Kinderen tot 7 jaar mogen alleen in een fietszitje en met een fietshelm op worden vervoerd. Naast elkaar rijden mag alleen op fietspaden.
Tol
Op diverse wegen in Portugal moet je tol betalen. Dit kan contant of met creditcard. Opgelet! Voor een aantal trajecten kun je uitsluitend elektronisch betalen. Op deze trajecten zijn geen tolpoorten, maar wordt je kenteken bij de oprit geregistreerd. De trajecten kun je herkennen aan de melding ‘Electronic toll only’. Er zijn verschillende betaalmethoden. Je kunt een Toll Card kopen bij een postkantoor of tankstation of online. Je hebt keuze uit prepaidkaarten van 5, 10, 20 of 40 euro. De kaart is maximaal één jaar geldig. Meer informatie: tollcard.pt. Een andere mogelijkheid is ‘Easytoll’. Hiermee koppel je je creditcard (Mastercard of Visa) aan je kenteken.
Aanmelden kan bij een ‘Welcome Point’ van EasyToll aan de grens. Je krijgt een ticket dat 30 dagen geldig is. De tolbedragen worden dan automatisch van je creditcard afgeschreven. Tip! Heb je een tolbadge van de Franse Télépéage, kijk dan of je daarmee ook kunt betalen op de Portugese tolwegen.
Meer informatie: bipandgo.com
Milieuzones
Vooralsnog heeft alleen Lissabon een milieuzone in twee gebieden. De maatregel geldt van maandag tot zaterdag van 7.00 tot 21.00 uur, met name voor oudere, meer vervuilende voertuigen. Meer informatie: green-zones.eu/nl/milieuzone/portugal/lissabon.
Pech en ongeval
Plaats je gevarendriehoek minstens 30 meter achter de auto als deze op de rijstrook staat en niet vanaf minstens 100 meter zichtbaar is. Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken. Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Je kunt ook bellen met de Portugese pechhulpdienst ACP op +351 21 942 91 13 (mobiel). Je kunt langs de snelweg ook pechhulp inroepen via een praatpaal. Het is verboden om je auto zelf te repareren of te slepen.
Kamperen
Portugal is een echt kampeerland en telt veel campings. Het aanbod varieert van eenvoudige gemeente- en natuurcampings tot grote terreinen met veel faciliteiten, zoals (overdekte) zwembaden en restaurants. Vrij kamperen buiten de campings is verboden. In Portugal vind je een groot aantal campings die open zijn voor overwinteraars. Veel campings beschikken over speciale plaatsen voor campers. Overnachten buiten de camping in caravan, camper of auto is niet toegestaan.
De top 10 beste campings in Portugal
Deze resultaten zijn gebaseerd op klantenbeoordelingen.
- Quinta do Retiro
- Camping Villa Park Zambujeira
- Campismo Serro da Bica
- Camping Turiscampo
- Camping Alentejo
- Camping Rural Os Anjos
- Camping Quinta Chave Grande
- Costa do Vizir Camping
- Parque de Campismo Ria Formosa
- Camping Cepo Verde