Kamperen in Zweden: natuurschoon en geweldige steden
Wie denkt aan Zweden, denkt aan ongerepte natuur met eindeloos veel bossen en meren. In dit Scandinavische land kom je heerlijk tot rust of beleef je een actieve vakantie middenin de natuur. Maar ook voor de cultuurliefhebber is er van alles te doen. Van wereldstad Stockholm tot het moderne en trendy Malmö. Zweden heeft alles in huis! Of moeten we zeggen ‘alles in stuga’?
De grootste attractie van Zweden: moeder natuur
Alleen het rondrijden in Zweden is al een bezienswaardigheid op zich. Het land kenmerkt zich door zijn vele bossen, meren en typische rode houten huisjes met witte kozijnen. Neem het natuurschoon de hele rit in je op en wees niet verrast als je ineens moeten wachten op een overstekende eland.
Sommige gebieden zijn extra mooi, waaronder Dalarna en Värmland. In deze centraal gelegen natuurgebieden kun je prachtig wandelen en fietsen. Ook de Höga kusten, het eiland Gotland en Kosterhavet Nationaal Park zijn schitterend. Waar je ook gaat kamperen in Zweden, er is altijd wel een mooi stukje natuur in de buurt.
Cultuur snuiven in historische en trendy steden
Zweden biedt veel meer dan alleen rustgevende bossen en meren. Hoofdstad Stockholm heeft met onder andere het koninklijk paleis, het Vasa museum en het Djurgarden eiland veel te bieden. En wandel ook zeker door het middeleeuwse Gamla Stan (oude stad), het is alsof je terug in de tijd reist.
Het moderne Malmö laat een hele andere kant van Zweden zien. Hier kun je uitgebreid shoppen in hippe winkels of cultureel genieten in de Konsthall. In het hart van de stad ontspan je samen met de Zweedse bevolking in een van de barretjes en restaurants. Vergeet tot slot Götenborg niet. Bezoek de archipel, slenter door de bruisende wijk Haga en maak een rondvaart in de grachten van de stad.
Klimaat in Zweden
Zweden heeft verschillende klimaatsoorten, van een gematigd zeeklimaat in het zuiden tot een hooggebergteklimaat in de bergen. Kenmerkend zijn de relatief warme zomers met temperaturen van 18 tot 22 graden. Uitschieters naar boven zijn ook zeker mogelijk. De winters zijn mild met temperaturen rond het vriespunt. In het noorden kan het wel zeer koud worden, in de winter tot wel -30 graden.
Tanken
Euro 95 E10 loodvrij (Blyfri 95/Bensin 95 E10) en Superplus 98 E5 (Blyfri 98/Bensin 98 E5) zijn goed verkrijgbaar. Heb je een auto die niet geschikt is voor E10, let dan op het E-label van de brandstof. Let op dat je niet per ongeluk E85 of B100 tankt, want die brandstoffen zijn schadelijk voor een gewone automotor. Lpg is beperkt verkrijgbaar in het zuiden en nauwelijks verkrijgbaar in het noorden. Voor het tanken van lpg wordt de Italië-aansluiting (dish) gebruikt. Het is verboden een eigen verloopnippel te gebruiken.
In het midden en noorden van Zweden zijn weinig tankstations, dus je wordt aangeraden om altijd te tanken als je een station tegenkomt. Tankstations zijn in elk geval open van 7.00 tot 21.00 uur en hebben gewoonlijk allemaal nachtautomaten. In de grote steden en langs de snelweg zijn de meeste tankstations dag en nacht geopend.
Opladen
Laadmogelijkheden zijn aanwezig, de meeste in het zuiden en in en rond de grote steden. In het noorden zijn veel minder laadpunten. Plan je reis goed!
Veerdiensten
Je kunt over land naar Zweden reizen via de Sontbrug (oeresundsbron.com) van Kopenhagen (Denemarken) naar Malmö, maar met de veerboot naar Zweden is ook een optie, bijvoorbeeld via Frederikshavn (Denemarken), Rostock (Duitsland) of Sassnitz (Duitsland). Informatie over vaartijden, vertrektijden en tarieven is te vinden bij rederijen, zoals: scandlines.com, stenaline.com en ferries.nl. Tarieven zijn onder meer afhankelijk van seizoen en vertrektijd. Informeer van tevoren bij de rederij of gasflessen meegenomen mogen worden op de boot.
Verkeersvoorschriften
Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Je mag alleen handsfree bellen en tijdens het rijden is het verboden om communicatie- of navigatieapparatuur te bedienen. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter, moeten in een kinderzitje zitten. Van 1 december tot en met 31 maart zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Bijzondere voorschriften
Als bij een kruising onder een stop- of voorrangsbord ‘Flervägsväjning’ wordt vermeld, moeten bestuurders in overleg voorrang verlenen (vaak volgens de volgorde van aankomst). Omdat de invoegstroken vaak kort zijn, gaan invoegers er meestal vanuit dat ze ruimte krijgen van andere bestuurders. Langzaam verkeer wijkt vaak uit naar de vluchtstrook om sneller verkeer te laten passeren. De kans op een aanrijding met een groot wild dier, zoals een rendier of eland, is aanzienlijk. Let daarom goed op de gele waarschuwingsborden.
Verplichte uitrusting
Een gevarendriehoek is verplicht in een auto met een Zweeds kenteken. Aangeraden wordt om twee gevarendriehoeken, een verbanddoos, een brandblusser, een sleepkabel, startkabels, veiligheidshesjes voor alle inzittenden en reservelampen mee te nemen. Bij winterse omstandigheden is het verplicht om een sneeuwschep in de auto te hebben.
Caravan en camper
Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4,50 meter hoog, 2,60 meter breed en 24 meter lang zijn.
Fiets
Een fietshelm is verplicht voor kinderen tot 15 jaar. Een kind tot 10 jaar mag alleen op de fiets worden vervoerd door iemand van minstens 15 jaar.
Tol
Zweden heeft geen tolwegen. Alleen op de Sontbrug (Øresundsbron), tussen Denemarken en Zweden, moet je tol betalen. Je kunt bij de brug betalen. Tip! Je krijgt korting bij gebruik van een BroPas. Meer informatie: oeresundsbron.com.
Milieuzones
Vooralsnog hebben alleen Stockholm en Göteborg een milieuzone ingevoerd. Om deze zones in te mogen, moet je een ‘congestion tax’ betalen. Betalen gaat heel eenvoudig: je kenteken wordt door camera’s geregistreerd en de rekening wordt automatisch naar je thuisadres gestuurd. De bedragen kunnen variëren, maar zijn hooguit SEK 60 (Göteborg) of SEK 135 (Stockholm) per dag. Bij huurauto’s is de taks meestal inbegrepen in de huursom, vraag hiernaar bij de verhuurder. Meer informatie: transportstyrelsen.se en epass24.com.
Pech en ongeval
Plaats je gevarendriehoek op de snelweg minstens 100 meter (elders 50 meter) achter de auto als deze ergens staat waar stoppen verboden is. Alle inzittenden wordt aangeraden om een veiligheidshesje aan te trekken.
Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Je kunt ook bellen met de Zweedse pechhulpdienst (Assistancekåren): +46 8 627 57 57. Slepen op de snelweg is toegestaan tot de eerste afrit.
Als je een rendier, eland of ander groot wild hebt aangereden, moet je direct de politie bellen.
Kamperen
Vrij kamperen buiten de campings: in Zweden geldt het zogeheten ‘allemansrecht’. Als je buiten een camping wilt kamperen, moet je toestemming van de landeigenaar vragen en handelen naar het principe ‘niet storen en niet vernielen’. Het allemansrecht geldt niet in natuurreservaten en andere beschermde natuurgebieden.
Ga je kamperen in Zweden, dan bestaat de kans dat je een speciale kaart nodig hebt die je bij de receptie moet tonen. Je kunt deze kaart aanschaffen op de betreffende camping. Gebruikelijk is dat je per plek betaalt, en niet per persoon. Het aanbod van levensmiddelen, voorzieningen en recreatie is laag in vergelijking met populaire kampeerlanden. De meeste campings hebben wel keukens met kookgerei voor gezamenlijk gebruik.
Opgelet! De mogelijkheden om propaangasflessen te vullen zijn zeer beperkt. Je kunt dus het beste met voldoende gas op stap gaan. Butagas is nergens verkrijgbaar.
De 6 beste campings in Zweden
Deze resultaten zijn gebaseerd op klantenbeoordelingen.
- Båstad Camping
- Naturcamping Lagom
- Norje Boke Camping
- Camp Route 45AB
- Långasjönäs Camping & Stugby
- Alevi Camping