Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 33 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Ruim 250 filtermogelijkheden Meer dan 350.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Campings in Zwitserland

Er is waarschijnlijk geen enkel Europees land met een indrukwekkender landschap dan Zwitserland. Onderweg naar uw camping in Zwitserland zal het landschap u al boeien: adembenemend en heel gevarieerd, ongenaakbaar of juist heel lieflijk, met ijzige pieken en bevroren gletsjers, maar ook zonovergoten, groene hellingen en fraaie meren in de dalen.

Natuur van hoog niveau!

Natuurliefhebbers kunnen op de campings in Zwitserland hun hart ophalen. Het Alpenlandschap, prima bereikbaar vanaf de campings in Zwitserland, is bij uitstek interessant voor wie van wandelen houdt. In de lagere gedeelten is het uitstekend te doen voor de ongeoefende wandelaar, maar u kunt ook gewoon comfortabel met een berglift een kijkje nemen op een bergtop. De meest fotogenieke van Europa ligt in Zwitserland en is de Matterhorn.

Ook leuk is het om tijdens uw kampeervakantie in Zwitserland per boemeltrein de omgeving te ontdekken. Of per boot een van de grote meren zoals het Vierwaldstättersee of het meer van Genève te bevaren. Of breng een bezoek aan de steden Bern of Zürich. Kamperen in Zwitserland is zeer veelzijdig.

Een kampeervakantie in Zwitserland wordt nog indrukwekkender, als u een van de hooggelegen Alpenpassen, bijvoorbeeld de Grote St. Bernhard-, de Furka- of de Grimselpas doorkruist. Veel minder bekend, maar zeker zo mooi is het groene en lieflijke middelgebergte in het westen: de Zwitserse Jura.

Belangrijke informatie voor uw reis in Zwitserland

Benzine (Super 95 en Super Plus 98) en diesel (gazole) zijn goed verkrijgbaar. Lpg is redelijk goed verkrijgbaar. Voor het tanken van lpg wordt bij sommige tankstations de Europa-aansluiting (acme) gebruikt en bij andere de Italië-aansluiting (dish).
Tankstations zijn vaak in elk geval open van 8.00 tot 18.00 uur. In steden en langs autowegen zijn ze vaak geopend van 7.00 tot 20.00 uur en lang autosnelwegen van 6.00 tot 23.00 uur. Verder hebben de meeste tankstations een nachtautomaat.

Er zijn voldoende openbare laadpunten in Zwitserland, veel zijn er te vinden langs de snelwegen. In Zwitserland kunnen de tarieven voor laden nog erg verschillen en soms zijn deze erg hoog. Hierdoor is in Zwitserland gratis laden erg populair en geven bedrijven, waaronder Ikea en supermarkten, de optie om gratis te laden. Er zijn in Zwitserland dus relatief veel gratis laadpunten. Het is aan te raden hier gebruik van te maken, zodat de vakantie in Zwitserland toch voordeliger kan zijn.

Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Op smalle wegen heeft een zwaarder voertuig voorrang op een lichter voertuig. Bestuurders mogen alleen handsfree bellen. Kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1,50 meter moeten in een kinderzitje zitten. Flitspaalsignalering is verboden; verwijder (indien nodig) Zwitserse flitslocaties uit je navigatiesoftware. Winterbanden worden dringend aangeraden bij winterse omstandigheden (sneeuwkettingen kunnen verplicht worden gesteld met een bord).

Zwitserland kent ‘Bergpoststrassen’ (blauw bord met gele posthoorn) waarop lijnbussen en postauto’s altijd voorrang hebben.
Bij filevorming moet je zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden een vrije baan (Rettungsgasse) ontstaat voor hulpverleningsvoertuigen.
Parkeren is onder andere verboden op plaatsen waar gele strepen en kruisen op het wegdek zijn aangebracht. Lading mag niet aan de zijkant uitsteken, maar fietsen mogen maximaal 20 centimeter uitsteken.

Een gevarendriehoek is verplicht in de auto.

Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en 18,75 meter lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn).
Op autosnelwegen met minstens drie rijstroken in dezelfde rijrichting mag je met je caravan niet op de meest linker rijstrook rijden (en ook niet met een camper > 3,5 ton).
Je wordt aangeraden wielkeggen mee te nemen om op een (geringe) helling de wielen van je caravan vast te zetten.

Een fietshelm is alleen verplicht als je sneller rijdt dan 20 km per uur. Bellen of appen op de fiets is verboden. Kinderen tot 6 jaar mogen alleen onder begeleiding van iemand van minstens 16 jaar op de weg fietsen. Iemand van 16 jaar of ouder mag een kind vervoeren op de fiets in een kinderzitje met beenbeschermers. Fietsers mogen alleen naast elkaar fietsen op een fietspad of fietsstrook.

Op alle Zwitserse snelwegen is een tolvignet vereist.
Opgelet! Voor caravans en aanhangwagens is een tweede vignet nodig. Het vignet is (en kost) hetzelfde voor auto’s, caravans, aanhangwagens en campers tot een gezamenlijk gewicht van 3,5 ton en is een jaar geldig. Als het vignet ontbreekt, riskeer je een flinke boete.
Het is verstandig het vignet online te bestellen voor je op reis gaat, bijvoorbeeld via tolltickets.com. Dat scheelt je wachttijd aan de grens.
Voor voertuigen (ook campers) boven de 3,5 ton moet je een ‘Schwerverkehrsabgabe’ (PSVA) betalen. Je kunt je hiervoor melden bij de douane aan de grens.
Meer informatie: bazg.admin.ch (zoek PSVA für ausländische Fahrzeuge). De grenspost Basel-Weil (op de E35, Duitse A5, Zwitserse A2) kun je niet passeren zonder tolvignet.

Het kanton Genève heeft sinds januari 2020 een milieuzone ingevoerd voor een aantal gemeenten. Je moet in die zone over een milieusticker beschikken.

Er zijn 2 tunnels waar je apart tol voor moet betalen: de Grote Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Schera-tunnel. De Munt-la-Scheratunnel heeft slechts één baan, dus je kunt alleen op vaststaande tijden door de tunnel.
Meer informatie: letunnel.com, livigno.eu/en/tunnel-munt-la-schera en ekwstrom.ch.
Je kunt ook op de autotrein door een aantal tunnels. Meer informatie: treinreiswinkel.nl/reizen/autotrein.

Plaats je gevarendriehoek op de snelweg minstens 100 meter (elders 50 meter) achter de auto als deze niet goed zichtbaar is voor het overige verkeer. Alle inzittenden wordt aangeraden om een veiligheidshesje aan te trekken.
Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Je kunt ook bellen met een Zwitserse pechhulpdienst: +41 44 2833377 (ACS) of 800 140140 (TCS). Op grote wegen en langs bergpassen kun je ook pechhulp inroepen via een praatpaal. Slepen op de snelweg is toegestaan tot de eerste afrit.

De meeste kampeerterreinen in Zwitserland vind je aan de meren. De campings in bergachtige gebieden zijn vaak kleinschalig met alleen basisbehoeften voor tentkampeerders.
In het westen van Zwitserland hebben campings vaak veel vaste staanplaatsen.
Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen verboden. Het mag alleen als je van tevoren toestemming hebt gevraagd aan de landeigenaar of de plaatselijke politie.

Een groot aantal Zwitserse campings is ook in de winter geopend, vooral in Berner Oberland en Graubünden.
Bij kamperen in de bergen is het verstandig om het weer in de gaten te houden.
Zwitserse campings zijn streng op het gebruik van gas. Het kan voorkomen dat je een vragenlijst moet invullen over de deugdelijkheid van de apparatuur.
Overnachten in caravan, camper of auto buiten kampeerplaatsen is alleen toegestaan op parkeerplaatsen langs de autosnelwegen voor één nacht wanneer je op doorreis bent. Afgezien van lokale uitzonderingen is overnachten langs de openbare weg elders verboden.

Het rijden in de Zwitserse bergen vereist enige ervaring als je met de caravan reist.
In de Alpen komen stijgingen van 6 procent tot 15 procent en meer voor. Bijna alle bergwegen zijn beveiligd aan de kant waar zich de afgrond bevindt.
Bergpassen in Zwitserland, Oostenrijk en Italië kunnen tijdelijk zijn afgesloten, moeilijk begaanbaar of zelfs permanent verboden zijn voor auto’s met caravan of aanhangwagen. Controleer dit voor je op reis gaat.
Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).
Bijkomende kosten voor zaken zoals toeristenbelasting en milieuheffing kunnen soms hoog uitvallen.
Als je mobiel belt of internet gebruikt, controleer dan van tevoren of Zwitserland is inbegrepen in je EU-bundel.

De 8 beste campings in Zwitserland

Deze resultaten zijn gebaseerd op klantenbeoordelingen.



 

Thema's


Accommodaties


Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen